Mijn favorieten

De bezichtiging: de 6 meest gestelde vragen

Als koper of verkoper van een huis heb je veel vragen voor je makelaar. De afgelopen tijd hebben we de belangrijkste van die vragen voor je beantwoord in een blogartikel (voor kopers en verkopers). Maar ook tijdens de bezichtiging krijgen we van kopers regelmatig dezelfde vragen. Hieronder de 6 meest belangrijke vragen om te stellen tijdens een bezichtiging:
 

Waarom staat het huis te koop?

Deze vraag lijkt voor jou misschien niet relevant, maar kan waardevolle informatie opleveren. Misschien blijkt wel dat de verkopers willen verhuizen vanwege een ruzie met die luidruchtige buren. Handig om te weten… Ook kan het zijn dat een verhuizing wegens een nieuwe baan de reden is. Dat betekent voor jou een buitenkansje, want misschien is er wel haast bij de verkoop.
 

Hoelang staat het huis te koop?

In een tijd waarin de vraag naar woningen vaak groter is dan het aanbod, is het enigszins verdacht als een huis al lang te koop staat. Je kunt je dan afvragen of er misschien iets mis mee is; iets wat je zelf tijdens de bezichtiging wellicht over het hoofd ziet. Natuurlijk kan het soms ook toeval zijn. Hoe dan ook zullen de verkopers in dit geval eerder akkoord gaan met een lager bod.
 

Welke vernieuwingen zijn uitgevoerd?

Als huiseigenaar krijg je eens in de zoveel tijd te maken met onderhoud en de bijbehorende kosten. Die kans is kleiner als veel gedeelten in de woning recent nog zijn vernieuwd. Vraag daarom altijd naar onlangs uitgevoerd onderhoud en het jaar van de badkamer, keuken en wc. Zo krijg je meer inzicht in de kostenposten die jou na aankoop eventueel te wachten staan.
 

Kan ik spullen overnemen?

Als je op slag verliefd wordt op een huis, komt dat soms mede door de inrichting. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je die prachtige wandkast wilt overnemen, die de vorige eigenaars speciaal op maat voor deze woning hebben laten maken. De verkoopmakelaar weet vaak wel welke roerende zaken je kunt overnemen of kan dit voor je navragen bij de verkopers.
 

Wanneer kan ik verhuizen?

Ben je van plan een woning te kopen? Dan wil je natuurlijk graag weten wanneer je erin kunt trekken. Het is verstandig om dit na te vragen bij de makelaar, want een snelle verhuizing is niet altijd vanzelfsprekend. De huidige eigenaren moeten misschien eerst een nieuw huis vinden en zitten in een andere situatie dan jij. Neem de opleverdatum daarom mee in de onderhandelingen.
 

Wat is de concurrentie?

Bij interesse in een huis, kan het geen kwaad om te vragen naar de concurrentie. Zijn er veel andere geïnteresseerden, dan weet je namelijk dat de verkopers de vraagprijs niet snel zullen laten zakken. Is er echter weinig belangstelling, dan maakt dit jouw uitgangspositie bij de onderhandelingen sterker.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring