Mijn favorieten

Bieden op je droomhuis: zo bepaal jij het openingsbod

Heb jij je droomhuis gevonden? Dan is het zaak om niet te lang te wachten met het uitbrengen van een openingsbod. Zeker in de huidige huizenmarkt liggen er door relatieve woningschaarste snel andere kapers op de kust. Het is desondanks belangrijk om eerst een goede biedstrategie te bepalen en je hier vervolgens aan te houden. Zo’n strategie bestaat uit 4 stappen:
 

Hou je aan je budget

Voordat je een openingsbod kunt uitbrengen, moet je eerst weten wat je budget is. Onderzoek welk bedrag je maandelijks aan hypotheeklasten kunt betalen en reken dit terug naar de prijs die je maximaal aan een huis wilt uitgeven.
 

De gulden regel hierbij is om liever niet meer dan circa 25% van je inkomen te besteden aan hypotheeklasten. Hou daarnaast ook rekening met de overige kosten bij aankoop van een huis, zoals aankoop-, financierings- en inrichtingskosten. Hiervoor moet je een aardig potje spaargeld hebben.
 

Schat de woningwaarde

Natuurlijk wil je – zelfs voor je absolute droomhuis – niet meer betalen dan nodig. Je kunt de woningwaarde berekenen aan de hand van onder meer de WOZ-waarde of de woningcalculator van het Kadaster. Ook kun je een taxatie laten uitvoeren.
 

Belangrijk is dat de woningwaarde niet teveel afwijkt van de vraagprijs. Vraagt de verkoper een veel hoger bedrag dan de reële huiswaarde, dan maakt een laag openingsbod waarschijnlijk geen kans. Je kunt dan wachten totdat de vraagprijs daalt, maar met het risico dat een andere koper je te snel af is.
 

Bepaal je onderhandelingspositie

Er bestaan verschillende tactieken om te bieden op een huis. Vaak ligt het openingsbod circa 5% tot 20% onder het definitieve bod dat je wilt uitbrengen. Liever is het procentuele verschil met de vraagprijs minder groot – in de huidige markt worden veel huizen zelfs boven de vraagprijs verkocht.
 

Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen de minimumprijs van de verkoper en jouw maximumprijs. Ook de verkoper weet dat jouw openingsbod nog niet je eindbod is. Het persoonlijk maken van het bod of het tonen van enthousiasme kan daarbij helpen.
 

Kies een aankoopmakelaar

Zelfs ná het uitvoeren van bovenstaande stappen, schakelen veel kopers alsnog de hulp van een aankoopmakelaar in. Ze merken namelijk dat hun onderhandelstrategie niet werkt en ze hierdoor hun droomhuis mislopen. En dat is zonde!
 

Beter is het daarom om de makelaar al vóór het uitbrengen van het openingsbod in te schakelen. Hij weet immers precies wat de reële waarde van jouw droomhuis is en hoe hij het onderhandelspel moet spelen.
 

Wil jij hulp bij het vinden van je droomhuis, het uitbrengen van een openingsbod of bij het gehele aankooptraject? Laat je dan bijstaan door een ervaren aankoopmakelaar van Hofstede Makelaardij. Neem direct contact op met de vestiging bij jou in de buurt en ervaar het verschil.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring