Mijn favorieten

Een huis kopen: de 5 meest gestelde vragen

Het kopen van een huis is een belangrijke beslissing in je leven. Het is daarom niet zo vreemd dat je hierover de nodige vragen hebt (zeker als je een starter bent). In dit artikel beantwoorden we daarom de 5 meest gestelde vragen van kopers. Zo weet je zeker dat je je met voldoende kennis op de huizenmarkt begeeft en eerder de woning van je dromen vindt.
 

Hoe snel kan ik mijn droomhuis vinden?

Dat hangt helemaal af van jouw wensen en de regionale markt waarin je zoekt. Het vinden van een mooi huis is doorgaans niet zo moeilijk, maar in de huidige woningmarkt is de vraag groter dan het aanbod.
 

Dit betekent dat je jouw droomhuis snel kunt kopen, maar dan wel over wat extra budget moet beschikken om de biedoorlog van andere belangstellenden te winnen. Heb je meer geduld, dan kun je met de hulp van je aankoopmakelaar ook met minder budget pareltjes in de huizenmarkt vinden.
 

Ben ik als eerste bieder ook het eerste in onderhandeling?

Nee. De verkoper bepaalt zelf met wie hij als eerste in onderhandeling gaat. Officieel ben je pas in onderhandeling als je een reactie (zoals een tegenbod) hebt ontvangen op jouw openingsbod. Wel hoort de verkopende partij jou over de ontwikkelingen te informeren. Mocht een andere koper voorrang krijgen bij de onderhandelingen, dan krijg je dat over het algemeen te horen.
 

Hoe bepaal ik mijn openingsbod?

Het bepalen van je openingsbod is een vak apart. Eerst is het belangrijk om de reële waarde van jouw droomhuis te bepalen. Dat doe je aan de hand van bijvoorbeeld de WOZ-waarde of de woningcalculator van het Kadaster.
 

Daarnaast kan een aankoopmakelaar je precies vertellen voor welke prijzen de huizen in deze wijk doorgaans verkocht worden. Op basis hiervan kun je een eerste bod doen; liefst niet té ver onder de vraagprijs, maar wel met ruimte in je budget om het later nog te verhogen.
 

Blijft de vraagprijs hetzelfde tijdens de onderhandelingen?

Meestal wel, maar niet altijd. Bij grote belangstelling kan een verkoper bijvoorbeeld besluiten om het maximale uit de verkoop te halen en de vraagprijs te verhogen. Andersom kan hij de vraagprijs ook laten zakken als hij erge haast heeft en bijvoorbeeld snel moet verhuizen. Als koper heb jij dezelfde rechten en kun je je jouw bod na ontvangst van een tegenbod ook verhogen of verlagen.
 

Moet ik altijd een aankoopmakelaar inschakelen?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar voor het kopen van een huis is niet verplicht. Wel heeft het veel voordelen; hij weet alles over de lokale huizenmarkt, adviseert je bij bezichtigingen en haalt het maximale voor je uit de onderhandelingen.
 

Ben jij benieuwd hoe een van onze ervaren aankoopmakelaars jou kan helpen bij het vinden van je droomhuis? Twijfel dan niet en neem contact op met onze vestiging bij jou in de buurt. Het kiezen van een lokale makelaar heeft namelijk veel voordelen!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring