Mijn favorieten

Huis bezichtigen: dit moet je weten

Na lange tijd zoeken is het zover: je hebt eindelijk de woning van je dromen gevonden. En hij staat nog te koop ook! Tijd dus om zo snel mogelijk een bezichtiging in te plannen. Zo’n bezoek dient niet alleen om je verwachte droombeeld te bevestigen, maar ook om achter een aantal zaken te komen die je écht moet weten voordat je een bod uitbrengt. Denk hierbij onder meer aan vragen als:
 

Wat is de historie van de woning?

De geschiedenis van een woning die te koop staat, vertelt je veel over de hoogte van een realistisch bod. Staat het huis bijvoorbeeld al meer dan een jaar te koop? Hier kun jij je voordeel mee doen. De kans is dan namelijk groot dat de verkopers een bod beneden de vraagprijs accepteren. Jouw aankoopmakelaar helpt je vervolgens om het maximale uit de onderhandelingen te halen.

Ook andere feitjes uit de geschiedenis van de woning dragen bij aan een correcte beeldvorming. Hebben de huidige bewoners de afgelopen jaren bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in waardevermeerderende maatregelen? Dan is het logisch dat ze dit willen terugzien in jouw bod. Verdiep je daarom goed in het huis en laat voor aankoop altijd een taxatie uitvoeren.
 

Wat is de situatie van de verkoper?

Niet alleen kennis over het huis, maar ook over de bewoners is voor jou van toegevoegde waarde. Heeft de verkoper bijvoorbeeld al een nieuwe woning gevonden? Dan weet je dat hem of haar er veel aan gelegen is het oude huis zo snel mogelijk te verkopen. Dit verschaft jou een gunstiger uitgangspositie in de onderhandelingen.

Ook is het goed om te controleren hoelang eerdere bewoners de woning hebben bewoond. Zijn ze allemaal snel met de noorderzon vertrokken? Dan bestaat er een risico dat het huis of de omgeving een aantal verborgen nadelen met zich meebrengen. Zoek de reden van verkoop daarom goed uit. Naar dit soort zaken kun je ook gerust vragen bij de verkoopmakelaar van de tegenpartij.
 

Wat is je concurrentie?

Komt jouw beoogde woning positief uit alle bovenstaande vragen? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Je hebt hierbij niet alleen te maken met de verkoper, maar ook met andere geïnteresseerden. Hoe meer potentiële kopers er zijn, hoe hoger de verkopende partij in kan zetten met zijn vraagprijs.

Bepaal daarom vooraf een maximaal bod en laat je niet meesleuren in een verwoede biedingsstrijd met anderen. Belangrijk is dat je in elk geval niet veel teveel betaalt voor het huis. Check daarom de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in dezelfde wijk en bewaar je kalmte als de woning door je vingers dreigt te glippen. Een droomwoning is immers pas een droomwoning als je er zonder financiële zorgen kunt wonen!
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring