Mijn favorieten

3 interessante ontwikkelingen in de woningmarkt

In de Nederlandse huizenmarkt voltrekken de ontwikkelingen zich in rap tempo. Cijfers over het laatste kwartaal brengen een aantal interessante trends in beeld. In dit artikel zetten we de 3 belangrijkste statistieken op een rijtje en leggen we uit hoe je deze als koper of verkoper het beste kunt interpreteren.
 

Verkooptijd daalt nog altijd

Goed nieuws voor wie zijn huis snel wil verkopen: de gemiddelde verkooptijd van Nederlandse woningen daalt nog altijd licht. Afgezien van vrijstaande huizen – die doorgaans in een hogere prijscategorie vallen – wordt de gemiddelde woning in ons land binnen een maand verkocht. Voor vrijstaande huizen ligt die termijn op twee tot drie maanden.
 

Als een snelle verkoop je doel is, adviseren we je dan ook om van de huidige marktomstandigheden te profiteren. Belangrijk is wel om te beseffen dat het hier gemiddelden betreft en de verkooptijd per regio sterk kan variëren. In Zuidwest-Nederland (de regio waar onze makelaars actief zijn) zul jij je huis doorgaans bijvoorbeeld sneller verkopen dan in Noordoost-Nederland.
 

Verkoopprijzen stijgen steeds minder

Sinds afgelopen kwartaal is er in de huizenmarkt sprake van een mijlpaal: voor het eerst ligt de verkoopprijs van verkochte woningen in Nederland gemiddeld boven de € 300.000. Het einde van de stijging is nog niet in zicht, maar wel waarschuwen trendwatchers dat het tempo ervan reeds afneemt en in de toekomst geleidelijk steeds verder zal afnemen.
 

Wil jij je huis nu graag verkopen, maar wacht je tot de gemiddelde huizenprijzen nog verder gestegen zijn? Gezien de afname van de stijging kan het verstandig zijn om je huis nu alvast in de markt te zetten. Zo kun je rustig interesse peilen zonder dat er haast is bij de verkoop. En wie weet verkoop je de woning wel boven de vraagprijs; onze verkoopmakelaars bewijzen dagelijks dat het mogelijk is!
 

Aantal verkochte woningen stijgt weer

Na een maar liefst twee jaar lange daling in het aantal verkochte woningen is er sinds het afgelopen kwartaal weer een positieve verkooptrend te bespeuren. Er werden toen namelijk ongeveer 55.000 woningen verkocht, waarvan het leeuwendeel (circa 40.000) via NVM-makelaars zoals die van Hofstede Makelaardij.
 

In combinatie met de afname in de stijging van de huizenprijzen, betekent dat dit een gunstig moment kan zijn voor kopers om in te stappen. Het toenemende aanbod is ook zeer interessant voor starters op de woningmarkt. Ben jij een starter en twijfel je nog? In dit artikel geven we 5 redenen om de knoop door te hakken.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring