Mijn favorieten

5 redenen voor starters om nú een woning te kopen

Het einde van de crisis is eindelijk in zicht en de woningmarkt herstelt zich aantoonbaar. De huizenmarkt is anno 2015 weer aantrekkelijk voor mensen die een woning willen kopen. Volgens verschillende onderzoekers en trendwatchers is 2015 ook voor starters een gunstig jaar. Maar ondanks de positieve ontwikkelingen zijn er toch nog starters die twijfelen. “Moet ik die stap naar een eerste koophuis nú zetten of zal ik nog even wachten?” In deze bijdrage onderbouwen we 5 relevante redenen om die stap naar een eerste huis wel zetten.

1. De huizenprijzen zullen verder stijgen

Zoals bekend heeft de huizenmarkt haar absolute dieptepunt inmiddels achter de rug. Cijfers van Wegwijs.nl tonen aan dat de gemiddelde prijs van een huis in 2013 € 206.114 bedroeg. Inmiddels is dit gemiddelde gestegen naar € 222.800. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de huizenprijzen de komende tien jaar met gemiddeld 2% per jaar zullen stijgen. Hoewel dit geen significante stijging is, zullen de huizenprijzen in ieder geval niet meer dalen. Hoe langer je als starter dus wacht met het kopen van je eerste woning, hoe duurder het wordt.

2. Nu nog profiteren van lage rente

De afgelopen jaren is de hypotheekrente structureel gedaald, met als gevolg dat deze rente in jaren niet zo laag heeft gestaan als nu. De dalende hypotheekrente heeft een zeer positief effect gehad op de huizenprijsontwikkeling, omdat het voor starters met het jaar goedkoper werd om een nieuwe woning aan te schaffen. De verwachting van ING omtrent de hypotheekrente is dat deze op peil zal blijven of zelfs nog een lichte daling zal laten zien.

3. Lenen wordt steeds lastiger

Die prachtige woning die je nu op het oog hebt, zou je volgend jaar wellicht niet meer kunnen kopen. In 2015 is er namelijk minder budget beschikbaar voor startersleningen. Op de vraag welke hypotheek verantwoord is bij welk inkomen, geeft budgetinstituut Nibud jaarlijks antwoord. Dit antwoord geldt als advies voor het kabinet. Vanaf 1 januari van dit jaar zijn de hypotheeknormen weer strenger geworden, omdat het Nibud naar eigen inzicht “beter rekening houdt” met “onvermijdbare uitgaven” zoals het krijgen van kinderen. Met het inkomen dat je nu maandelijks op je rekening krijgt, kun je dus straks minder lenen.

4. Belastingvrije schenking komt te vervallen

Een gat in je budget opvullen met een belastingvrije schenking is bovendien ook een stuk minder eenvoudig dan voorgaande jaren. De belastingvrije schenking stond in 2014 nog op € 100.000, maar dit jaar komt deze schenking te vervallen en gaat de regeling weer terug naar de oude vrijstelling van circa € 52.000. Wacht dus als starter niet te lang met het zetten van financiële stappen.

5. De NHG-grens blijft zakken

Dit jaar is de NHG-grens door de overheid bijgesteld van € 265.000 naar € 245.000. Per 1 juli van volgend jaar gaat deze grens wederom omlaag met € 20.000. Met als gevolg dat er alleen hypotheken tot maximaal € 225.000 kunnen worden afgesloten. Wil je dus een iets duurdere woning kopen met een gunstige garantieregeling, dan kan dat dit jaar nog.

Naast deze vijf belangrijke redenen is het ook goed om te weten dat de huurprijzen zullen blijven stijgen. In sommige gemeenten spreekt men zelfs van een ‘explosieve groei’. De huurprijzenstijging maakt het kopen van een huis voor veel starters nog aantrekkelijker, waardoor het aantal te koop staande starterswoningen steeds kleiner wordt. Genoeg reden om er op tijd bij te zijn.

Ben jij starter op de woningmarkt?

Ben je starter op de woningmarkt en wil je graag meer informatie over het kopen van een woning? Dan verwijzen we je graag door naar onze uitgewerkte woningmarktprognose. Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bij Hofstede Makelaardij helpen we je graag verder!
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring