Mijn favorieten

Huis verkopen: 6 onderhandeltips van de makelaar

Een huis verkopen is een vak apart. Er komt namelijk veel kijken bij de onderhandelingen. Actuele kennis van de markt, uitvoerige achtergrondinformatie over de koper en een goed gevoel voor onderhandelen zijn slechts enkele vaardigheden die je nodig hebt om het maximale uit het onderhandelingstraject te halen. Dit zijn 6 onderhandeltips van professionele verkoopmakelaars:
 

Wees zelfverzekerd

Elk huis heeft zo zijn sterke punten en dat geldt natuurlijk voor jouw woning. Potentiële kopers worden aangetrokken door deze pluspunten en kijken door de negatieve punten heen. Anders zouden ze je huis niet willen kopen. Laat je tijdens de onderhandelingen daarom niet onzeker maken over de minpunten van je woning. Benadruk de voordelen en speel indien nodig hard to get.
 

Bepaal je minimale verkoopprijs

Voorafgaand aan de onderhandelingen bepaal jij een vraagprijs voor je woning. Deze ligt vaak wat hoger dan de minimale verkoopprijs die je er daadwerkelijk voor wilt hebben. Het is belangrijk om niet van deze prijs af te wijken en hem als absolute ondergrens te houden bij het onderhandelen. Een aankoopmakelaar die twijfel bij jou bespeurt, zal hiermee namelijk zijn voordeel doen.
 

Wees flexibel

Hoewel je zoals gezegd liefst geen concessies doet aan je minimale prijs, kun je dat natuurlijk wel doen aan de vraagprijs als belangstelling van kopers tegenvalt. Ook kun je op andere vlakken water bij de wijn doen. Bijvoorbeeld door een snellere overdracht te faciliteren of die mooie kast voor de koper in huis achter te laten. Details maken tijdens onderhandelingen soms net het verschil.
 

Geef niet te snel toe

Onderhandel jij met een partij die net onder de vraagprijs maar ruim boven jouw minimale verkoopprijs biedt? Neem dan niet te snel genoegen met dit bedrag. Zeker als er nog meer interesse is voor je woning, kun je dit als troef gebruiken tijdens de onderhandelingen. Wees daarom altijd stellig met het uitbrengen van een tegenbod en wek liefst de indruk dat dit je eindbod is.
 

Doe vooronderzoek

Onderhandelen is een kwestie van jezelf verplaatsen in de kopers. Dit lukt beter als je meer kennis hebt over hun achtergrond en situatie. Hebben ze bijvoorbeeld veel haast met de verhuizing? Dan kun je de prijs doorgaans iets hoger insteken. Zet de wederpartij tijdens de onderhandelingen echter niet teveel onder druk. Dit kan averechts werken en ervoor zorgen dat kopers afhaken.
 

Neem een makelaar in de arm

Natuurlijk zijn bovenstaande tips slechts een fractie van alles wat je moet weten om succesvol te onderhandelen over de verkoop van je huis. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is daarom om een verkoopmakelaar in de arm te nemen. Zo weet je zeker dat de onderhandelingen op rolletjes verlopen en je belangen professioneel worden behartigd. Meer weten? Neem contact op!

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring