Mijn favorieten

Huis kopen: hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Ooit waren er tijden dat je jouw gedroomde woning kon aanschaffen zonder een cent op je spaarrekening. Anno 2019 is de situatie anders – je hebt eigen geld nodig om je gewenste huis te kunnen kopen. Heb je dat niet, dan is het een goed idee om nu alvast te beginnen met sparen. Vaak heb je namelijk flink wat eigen geld nodig. Hoeveel precies? Dat vertellen we je hieronder.
 

Waarom eigen geld nodig bij het kopen van een huis?

Nu vraag jij je misschien af waarom je tegenwoordig überhaupt eigen geld nodig hebt bij het kopen van een huis. Dit heeft onder meer te maken met de financiële crisis van een aantal jaar geleden. De overheid wil jou beschermen en voorkomen dat je een huis koopt dat je eigenlijk niet kunt betalen. Ook de hypotheekverstrekker wil uiteraard dat jij aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen.

De kans hierop blijkt een stuk groter als jij eigen geld hebt in te leggen bij de aankoop van een woning. Dit verschaft de bank vertrouwen dat je terugbetalingscapaciteit ook in een later stadium voldoende zal zijn.

Naarmate de investering risicovoller is (denk aan het opknappen van een 19e-eeuws huis) verlangt de bank meer eigen inbreng. Vanuit de wetgeving geldt hoe dan ook de regel dat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen. Bijkomende kosten moeten uit je eigen vermogen komen.
 

Waarborgsom: eigen geld nodig of niet?

Nu blijft het vaak niet bij deze bijkomende kosten. Bij ondertekening van het voorlopig koopcontract wenst de verkoper vaak een waarborgsom – een aanbetaling van circa 10% van de verkoopsom als onderpand voor als de deal afketst. Nu is het alleen al daarom een goed idee om ontbindende voorwaarden in het contract op te nemen, maar daar gaat we in dit artikel verder op in.

Waar het nu om draait is dit: je moet zo’n 10% van de aankoopprijs van de woning plus het geld voor bijkomende kosten op je rekening hebben staan. Vaak gaat het dan ook om een spaarbedrag van tienduizenden euro’s.

De waarborgsom kun je eventueel nog opvangen met een bankgarantie – de bank verschaft je hiervoor een lening tegen zo’n 1% van het waarborgbedrag. Dit komt in de meeste gevallen neer op een rentebetaling van enkele honderden euro’s.
 

Hoeveel spaargeld heb ik nodig om een huis te kopen?

In het voorbeeld hierboven krijg je al een globale indruk van de hoeveelheid eigen geld die je nodig hebt om een huis te kopen. Je moet al snel denken aan een bedrag van minimaal € 10.000. Hierbij inbegrepen zitten dan kostenposten als de overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, NHG, hypotheekadvies en een eventuele bankgarantie.

Kies je voor het zelf ophoesten van de waarborgsom, wil je een bouwkundige keuring laten uitvoeren en een makelaar inhuren? Dan kun je hier al snel € 4.000 tot € 5.000 bij optellen.
 

Eigen geld voor huis terugverdienen: hoe doe ik dat?

Van alle bovengenoemde investeringen is er eentje die zichzelf terugverdient en dat is het inschakelen van de makelaar. Alleen al door het bepalen van het juiste bod en een slimme onderhandelingstactiek kan die alle bijkomende kosten uit eigen geld voor je terugverdienen.

Dat lees je goed: de juiste aankoopmakelaar kan je tot wel tienduizenden euro’s besparen. En dan hebben we het nog niet eens over zijn advies over de bouwkundige staat van het huis, zijn expertise binnen de lokale huizenmarkt en zijn kennis van de kleine lettertjes in het voorlopig koopcontract.

Van al het eigen geld wat je inbrengt bij het kopen van een huis, is een makelaar dus de investering met het meeste rendement. Nieuwsgierig wat de juiste aankoopmakelaar voor jou kan betekenen? Bel dan naar Hofstede Makelaardij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring