Mijn favorieten

Ontbindende voorwaarden – Wat zijn de regels?

Ontbindende voorwaarden

Na lang zoeken heb je eindelijk het huis van je dromen gevonden. Als de verkopende partij jouw bod heeft geaccepteerd dan ben je bijna eigenaar van de woning. Je moet alleen nog het voorlopige koopcontract tekenen. Bij het ondertekenen van je contract krijg je te maken met ontbindende voorwaarden. Maar wat zijn ontbindende voorwaarden en hoe werken ze?

Het voorlopige koopcontract

In het voorlopige koopcontract maken de verkopende partij en kopende partij afspraken met elkaar. Sommige afspraken zijn wettelijk bepaald, andere afspraken kunnen onderling worden vastgelegd. Een bedenktijd van drie werkdagen is bijvoorbeeld wettelijk bepaald. Dit houdt in dat je binnen drie dagen zonder opgaaf van een geldige reden onder het koopcontract uit kan. Daarna wordt het koopcontract bindend, tenzij je andere afspraken in het contract opneemt en deze ook ondertekent. Je doet er dan ook verstandig aan om een voorlopige koopcontract tot in detail door te nemen. Aan het ondertekenen van een koopcontract zit namelijk een boete vast van 10% van de koopsom. Dus als je na de 3 dagen bedenktijd zonder geldige reden (die je heb laten vastleggen in het koopcontract) toch wilt ontbinden, dan moet je 10% van het aankoopbedrag aan de andere partij betalen.

Ontbindende voorwaarden opstellen

Bij het opstellen van ontbindende voorwaarden moet je ervoor zorgen dat je de voorwaarden zo specifiek mogelijk formuleert. Dit kan eventuele onduidelijkheden in een juridisch proces voorkomen. De aankoop van een huis kan een risico zijn als het niet goed is onderhouden en daardoor achterstallig onderhoud is ontstaan. Of het huis is al dusdanig oud dat er gebreken kunnen optreden. We geven je een aantal voorbeelden van ontbindende voorwaarden.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

  • Financiering: als je een huis graag wil hebben, maar je weet niet zeker of je de financiering rond gaat krijgen, dan doe je er goed aan om een ruime periode te laten vastleggen om de financiering rond te krijgen.
  • Bouwkundig rapport: indien je wil weten wat de bouwkundige staat van de woning is, kun je laten vastleggen dat er een bouwkundig rapport moet komen en dat je de overeenkomst mag ontbinden als de kosten van bouwkundige gebreken hoger zijn dan een bepaald bedrag.
  • Toestemming voor verbouwing: stel je wil een huis kopen waaraan je wil verbouwen, dan moet je eerst goedkeuring van de gemeente hebben. Over het algemeen kan hier een behoorlijke periode overheen gaan. Leg daarom vast in het koopcontract hoelang dit kan duren.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring