Mijn favorieten

De rechten en plichten bij een voorlopig koopcontract

Een huis kopen is waarschijnlijk de grootste aankoop die je doet in je leven en het is dan ook een spannende stap om te zetten. Na het zetten van een handtekening onder een voorlopig koopcontract  is de koop definitief. Maar mocht je je onverhoopt bedenken, kun je dan bijvoorbeeld nog onder het koopcontract uit? Met andere woorden: welke rechten heb je en welke plichten ga je aan? Lees het in dit blog.
 
Voorlopig koopcontract
Een voorlopig koopcontract wordt opgesteld als de koper en verkoper het eens zijn geworden over de verkoopprijs. Naast overeenstemming over de verkoopprijs wordt er ook besproken wat de opleverdatum zal zijn en worden aan de hand o.a. daarvan de ontbindende voorwaarden opgenomen in het contract. Overleg daarom eerst altijd welke ontbindende voorwaarden je wilt laten opnemen. Er zijn een aantal standaard ontbindende voorwaarden die wettelijk zijn vastgelegd.
 
Rechten voorlopig koopcontract
Een van de ontbindende voorwaarden welke wettelijk zijn vastgesteld is een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze drie dagen kun je zonder opgave van een reden het koopcontract  laten ontbinden. Een andere manier welke wettelijk is vastgelegd is het rondkrijgen van de financiën. Lukt het niet om een bankgarantie te krijgen voor je hypotheek? Dan komt het voorlopig koopcontract te vervallen. Wel moet je hiervoor een verklaring van de bank hebben. Tot slot kun je – indien je een oud huis koopt – de verkopende partij vragen om een bouwkundige keuring van het huis te laten doen. Je voorkomt hiermee dat je voor verrassingen komt te staan. De verkoper is verplicht om het huis op te leveren zoals van  te voren is overeengekomen.
 
Plichten voorlopig koopcontract
Wees je ervan bewust dat als je een voorlopig koopcontract aangaat je ook een verplichting aangaat. Ondanks dat je veel rechten hebt, heb je ook een aantal plichten. Zo moet je de afspraken in het voorlopige koopcontract net als de verkoper nakomen. Als koper heb je voornamelijk financiële verplichtingen. Na de drie dagen bedenktijd is de aankoop - mits anders beschreven in het koopcontract – definitief. Na deze bedenktijd kun je nog steeds onder het koopcontract uitkomen, maar ben je verplicht om een boete betalen van 10% van de verkoopprijs.
 
Over Hofstede Makelaardij
Vanuit verschillende instanties wordt potentiële kopers en verkopers aangeraden om zich uitgebreid te laten informeren voordat ze belangrijke financiële beslissingen nemen. Zoek je een betrouwbare NVM-woningmakelaar voor de aankoop, verkoop of taxatie van jouw woning? Bij Hofstede ben je in vertrouwde makelaarshanden! Met zes makelaarskantoren in de regio tussen de rivieren, is Hofstede Makelaardij een van de grotere NVM-woningmakelaars van Nederland.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring