Mijn favorieten

Mijn eerste huis kopen: hoe betaal ik dat?

Eindelijk is het zover: jij bent eraan toe om je eerste huis te kopen. Dat ga je in je eentje doen en daarom is het financieel een flinke uitdaging. Want hoe ga jij de hypotheek voor jouw gewenste woning krijgen op één salaris? Gelukkig heeft onze makelaar een aantal tips waardoor jij jouw droomhuis tóch kunt kopen:
 

Hoe meer spaargeld, hoe beter

Heb jij de afgelopen jaren al een of meerdere baantjes gehad? Dan hopen we maar dat je een gedeelte van je salaris hebt gespaard met het oog op het kopen van een huis. Het inbrengen van eigen geld is namelijk dé manier om je kansen op een woning te vergroten. Is de hypotheek die je kunt krijgen een stuk lager dan de vraagprijs? Dan kun je het resterende bedrag aanvullen met spaargeld en zo toch met de woning aan de haal gaan.

Natuurlijk is het ook in andere situaties handig om over het nodige spaargeld te beschikken. Denk aan het ophoesten van de kosten koper, het uitvoeren van een fikse verbouwing of het aanschaffen van een hagelnieuwe inrichting. En wat te denken van die oude CV-ketel die kapot gaat net nadat jij intrekt in je nieuwe woning? Wat jij ook van plan bent met je huis: je kunt beter teveel spaargeld hebben dan te weinig.
 

Schakel de hulp van je ouders in

Natuurlijk wil jij het liefst alles helemaal zelf regelen. Maar doorgaans hebben je ouders nu eenmaal meer financiële middelen dan jij. Hierdoor kunnen ze je helpen dat droomhuis over de streep te trekken dat je anders niet had kunnen betalen. Dat is tegenwoordig vrij normaal: er zijn dan ook meerdere opties voor je ouders om jou financieel te ondersteunen.

De bekendste zijn hypotheekvormen zoals een familiehypotheek of garantstelling van je ouders. In dat geval betaal jij de maandelijkse lasten gewoon zelf. Lukt dat niet, dan klopt de bank bij je ouders aan. Andere opties zijn dat je ouders je geld lenen of schenken. Dat laatste kan belastingvrij en daarom is het een aantrekkelijke optie.
 

Sluit een lening af

Je kunt niet alleen geld lenen van je ouders, maar ook van gemeenten en woningbouwcorporaties. Bij een Starterslening vanuit de gemeente hoef je in de eerste drie jaar zelfs geen rente en aflossing te betalen. Je kunt zo’n lening – die bovenop het hypotheek komt – aanvragen via de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Een lening van een woningbouwcorporatie is uiteraard alleen mogelijk als je van die corporatie koopt. Wel adviseren we je om voorzichtig om te springen met het afsluiten van leningen en een huis te kopen dat je budget niet overstijgt. Doet jouw droomhuis dat wel? Laat je dan bijstaan door een verkoopmakelaar die een lagere prijs voor je onderhandelt.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring