Mijn favorieten

Huis kopen onder voorbehoud van financiering: hoe werkt dat?

Een huis kopen is een grote beslissing in je leven. Voor de verkoper is het vaak net zo spannend als voor jou. Om beide partijen te beschermen, is het gebruikelijk om te werken met ontbindende voorwaarden. Een van deze voorwaarden is een voorbehoud van financiering. Hieronder leggen wij uit wat dit betekent en waar je rekening mee moet houden.
 

Onder voorbehoud van financiering: wat betekent dat?

Als je een huis koopt, is de kans klein dat je de koopsom zomaar even op de bank hebt staan. Zeker bij je eerste huis is het nodig om veel geld te lenen voor de koop en dat doe je bij een hypotheekverstrekker.
 

Een hypotheek kun je echter pas afsluiten nadat je het koopcontract hebt getekend. Maar wat als je hypotheekaanvraag wordt afgekeurd? Dan ben je contractueel verplicht het huis te kopen met geld dat je niet hebt. In de praktijk moet je de hiervoor gangbare boete van 10%  van de koopsom betalen.
 

Dit is de reden dat het mogelijk is om een huis te kopen onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat je van de koop kunt afzien als je deze niet op tijd rondkrijgt. Zo hoef je geen schadevergoeding te betalen aan de verkoper en bescherm jij jezelf tegen een financiële strop.
 

Hoe werkt een financieringsvoorbehoud?

Een financieringsvoorbehoud wordt doorgaans opgenomen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Gebruikelijk is een periode van 6 weken na aankoop waarin je de gelegenheid krijgt om het financieringstraject bij de hypotheekverstrekker te doorlopen. Lukt dit niet, dan kun je deze periode in goed overleg met de verkopers eventueel verlengen.
 

In de huidige verkopersmarkt hebben hypotheekverstrekkers het druk en blijkt een periode van 6 weken bij uitzondering niet genoeg te zijn om een aanvraag te verwerken. Zeker bij het indienen van onvolledige documentatie kan het proces vertraging oplopen.
 

Het is daarom zaak het financieringsvoorbehoud altijd ruim te nemen en vooraf bij de verkopers te peilen of er eventueel ruimte voor verlenging is.
 

Huis kopen met ontbindende voorwaarden: wat moet ik weten?

Naast een voorbehoud van financiering, kun je ook andere zaken laten opnemen in de ontbindende voorwaarden. Zeker bij een ouder huis is het verstandig om de uitkomst van een bouwkundige keuring als voorwaarde in de overeenkomst te verwerken. Blijk je als koper immers voor torenhoge herstel- of onderhoudskosten te staan, dan wil je kunnen afzien van de koop of op zijn minst je bod kunnen verlagen.
 

Wil je sowieso flink wat aan je nieuwe huis veranderen? Vraag dan een bouw- of sloopvergunning aan bij de gemeente en laat deze opnemen als ontbindende voorwaarde. Krijg je de vergunning niet, dan zit je niet vast aan een woning die je eigenlijk wilt aanpassen.
 

Wil je meer weten over voorbehoud van financiering of andere mogelijke ontbindende voorwaarden? Stel je vraag dan vrijblijvend aan de specialisten van Hofstede Makelaardij. Neem contact op met onze vestiging bij jou in de buurt.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring