Mijn favorieten

Bouwkundige keuring: waarom, hoe en wanneer?

Toegegeven: een oudere woning ademt sfeer en klasse. En is anno 2019 ook helemaal in de mode. Maar voordat je tot over je oren verliefd zo'n ouder huis halsoverkop koopt, is het belangrijk om te weten wat de bouwkundige staat ervan is. In dit artikel leggen wij uit hoe en waarom een bouwkundige keuring je veel problemen bespaart.
 

Waarom een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Met goede reden: de inspecteur beoordeelt de staat van de woning grotendeels op bouwtechnische aspecten. Hierdoor krijg je inzicht in eventuele (verborgen) gebreken en kun je inschatten welke onderhoudswerkzaamheden je in de komende jaren te wachten staan.
 

Dit inzicht in de onderhoudstoestand van een woning maakt de bouwkundige keuring een absolute aanrader voor iedereen die een huis wil kopen. Zeker bij oudere woningen is zo’n keuring raadzaam, omdat hier logischerwijs eerder sprake is van slijtage en achterstallig onderhoud. Dit kan je als koper de nodige kopzorgen en torenhoge onderhoudskosten besparen.
 

Wat staat er in het bouwkundig rapport?

Een bouwkundige keuring resulteert steevast in een bouwkundig rapport – een overzicht van alle bevindingen van de bouwkundig inspecteur. Deze persoon is volledig onafhankelijk en heeft geen enkel belang bij een lagere of juist hogere verkoopprijs van de woning. Hij beoordeelt het huis op alles wat hij met het blote oog kan zien en breekt bijvoorbeeld geen vloeren of muren open.
 

In het bouwkundig rapport noteert hij zijn bevindingen overzichtelijk per onderdeel. Signaleert hij bepaalde problemen? Dan is de kans groot dat hij hiervan foto’s opneemt in zijn rapport. Ook maakt hij een inschatting van de kosten die het verhelpen van de problemen met zich meebrengt. Zo krijg jij een duidelijk beeld van noodzakelijke herstelwerkzaamheden op zowel korte als lange termijn.
 

Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

De duidelijke kostenraming in het bouwkundig rapport komt jou als koper goed van pas. Je kunt deze onderhoudskosten namelijk met goede reden in mindering brengen op het bod dat je uitbrengt. Een andere mogelijkheid is dat de verkoper zelf eventuele schade aan het huis laat repareren voordat jij erin trekt. Dit kun je bijvoorbeeld opnemen in de ontbindende voorwaarden in het koopcontract.
 

Een bouwkundige keuring is de enige manier om met zekerheid meer duidelijkheid te krijgen over de onderhoudstoestand van een woning. Wil je desondanks alvast een deskundig oordeel, zonder direct een keuring te laten uitvoeren? Neem dan een ervaren makelaar mee naar het huis dat jij wilt kopen. De tips en begeleiding maken het aankoopproces gegarandeerd een stuk veiliger en sneller.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring