Mijn favorieten

Huis kopen: wat zijn de ontbindende voorwaarden?

Een droomhuis kopen doe je misschien maar één keer in je leven. Dus is het logisch dat je het koopcontract zo snel mogelijk wilt ondertekenen als je het met de verkoper eens bent over de prijs. Wel is het verstandig om niet té overhaast te werk te gaan en ontbindende voorwaarden op te nemen in de overeenkomst. Waarom? Dat leggen wij je hieronder uit.
 

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn contractuele afspraken die je maakt waardoor je in een later stadium eventueel nog onder de koop uit kunt. Deze afspraken worden vastgelegd in een voorlopig koopcontract en kunnen – als de voorwaarden inderdaad worden geschonden – leiden tot ontbinding hiervan.

Ontbinding van een voorlopig koopcontract gaat echter niet zonder slag of stoot. De situatie moet exact voldoen aan de gestelde voorwaarden in het contract. Is dat niet het geval? Dan kun je als koper niet meer onder de deal uit en ben je verplicht het koopcontract te respecteren. Daarom is het als koper van belang om goed na te denken over de ontbindende voorwaarden.
 

Waarom ontbindende voorwaarden?

Als koper beschermen de ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract jou tegen onvoorziene omstandigheden die reden zijn om het huis alsnog niet te willen kopen. Een veelvuldig in het contract opgenomen voorwaarde (met name bij oudere huizen) is bijvoorbeeld een bouwkundige keuring.
Komen er tijdens de keuring verborgen gebreken aan het licht die je als koper veel geld gaan kosten om te repareren? Dan kun je de koop dankzij de ontbindende voorwaarden nog voortijdig annuleren. Ook het contractueel vastleggen van een uiterste opleverdatum kan in sommige gevallen geen kwaad. Dat is met name handig als je uit je huurcontract loopt of haast hebt met verhuizen.
 

Welke ontbindende voorwaarden moet ik opnemen in het contract?

De belangrijkste ontbindende voorwaarde om op te nemen in het voorlopig koopcontract is zonder twijfel een financieringsvoorbehoud. Stel: door vertraging bij de hypotheekverstrekker of andere onvoorziene omstandigheden krijg je als koper de financiering niet op tijd rond. Het financieringsvoorbehoud beschermt je dan tegen het betalen van een torenhoge boete.

Ontbindende voorwaarden mogen eigenlijk niet ontbreken in het koopcontract als je op een veilige en verantwoorde manier een huis wilt kopen. Een goede aankoopmakelaar kan je hier op deskundige wijze over adviseren. Wil je graag direct hulp van een ervaren aankoopmakelaar bij jou in de buurt? Neem dan contact op met onze vestiging bij jou in de buurt.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring