Mijn favorieten

Ik heb dubbele woonlasten: wat nu?

Ben jij op dit moment eigenaar van twee woningen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met dubbele woonlasten. En dat is zonde. Ze drukken immers zwaar op je financiële huishouding, terwijl je een van de twee huizen niet eens gebruikt. Gelukkig kun je op verschillende manieren actie ondernemen om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen.
 

Wat doet de overheid voor mij?

Het bezit van twee huizen tegelijkertijd komt vaak voort uit onvoorziene situaties zoals een plotselinge echtscheiding of een noodgedwongen verhuizing voor werk. Ook gebeurt het regelmatig dat nieuwbouw langer duurt dan gepland. Je kunt je oude woning dan nog niet verkopen, maar moet al wel hypotheek betalen voor het nieuwe huis dat nog niet klaar is.

Ook de overheid is zich bewust van de financiële uitdaging van dubbele woonlasten. Je kunt de hypotheekrente daarom voor jouw beide woningen aftrekken. Ook het aangeven van een eigenwoningforfait is niet nodig voor een woning die leegstaat of nog in aanbouw is. Deze wetgeving zorgt voor een bescheiden lastenverlichting voor mensen met dubbele woonlasten.
 

Kan ik één huis verhuren?

Een voor de hand liggende oplossing voor dubbele woonlasten is om een van je twee huizen te verhuren. Dat is uiteraard niet mogelijk als een van de woningen nog in aanbouw is, maar kan wel als een van de twee woningen leegstaat en je de ander in gebruik hebt. Met name voor een huis op een gewilde locatie zijn doorgaans vrij eenvoudig belangstellende huurders te vinden.

De overheid heeft bovendien nog een extra voordeeltje voor verhuurders met dubbele woonlasten: de zogenaamde Leegstandwet. Deze wet zorgt ervoor dat je het huurcontract van de woning zonder pardon kunt opzeggen zodra deze verkocht is. Hierdoor heb je als verhuurder veel meer flexibiliteit dan bij een regulier huurcontract met huurbescherming voor de huurder.
 

Kan ik één huis snel verkopen?

Wacht je niet op een huis in aanbouw en bewoon je op dit moment zelf een van je twee huizen? Dan is verreweg de meest effectieve oplossing om je andere huis te verkopen. Je bent dan in één klap af van je dubbele woonlasten en houdt (als het goed is) daarnaast nog een mooie som geld over aan de verkoop.

Over het snel verkopen van je huis schreven we eerder dit artikel. Je kunt de kans op een snelle verkoop bijvoorbeeld vergroten door de vraagprijs iets te laten zakken. Het verschil verdien je al snel weer terug door de dubbele woonlasten die je jezelf bespaart. Ook is het belangrijk een goede makelaar in te schakelen die je kan helpen bij een snelle verkoop.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring