Mijn favorieten

Bieden op een huis: wat is een slimme tactiek?

Heb jij na lang zoeken eindelijk je droomwoning gevonden? Dan is het zaak om er geen gras over te laten groeien en snel een bod uit te brengen. Niet elke woning wordt echter op dezelfde manier verkocht. En ook is niet elke verkoper gevoelig voor dezelfde onderhandelingstactieken. Dit zijn de 3 meest voorkomende manieren waarop jij je bod kunt uitbrengen:
 

Onderhandelen na openingsbod

Aan een succesvolle verkoop van een woning gaat meestal een onderhandelingstraject vooraf. Alles begint met het openingsbod van jou als koper; hierna doet de verkopende partij in veel gevallen een tegenbod en begint het spel van vraag en aanbod. Belangrijk is om vooraf duidelijke grenzen voor jezelf te stellen. Zo laat jij je niet meesleuren in een biedoorlog met eventuele andere bieders.

Kennis van jouw gewenste huis en de situatie van de huidige bewoners is een meerwaarde bij het onderhandelingsspel. Als je weet dat de verkoper bijvoorbeeld snel van de woning af moet, kun je een lager openingsbod uitbrengen. Wees hoe dan ook respectvol en laat hoe dan ook blijken dat je het huis dolgraag wil hebben; soms kan dit net de doorslag geven om jou het huis te gunnen.
 

Alleen een eindbod uitbrengen

In sommige situaties kan het zijn dat je geen tijd of zin hebt in een lang voortslepend onderhandelingstraject. Misschien ga je binnenkort op vakantie en wil je voor die tijd weten waar je aan toe bent. Of wellicht wil je de verkoopsom omlaag drijven door de verkoper voor het blok te zetten. In dat geval kun je besluiten om alleen een eindbod uit te brengen.

Je openingsbod is dan meteen je definitieve bod en dat zet de verkoper aan het denken. Hij weet immers dat als hij niet akkoord gaat met jouw bod, dat jij dan afhaakt als geïnteresseerde koper. Dat is met name een probleem als er verder weinig belangstelling is voor het huis. Het uitbrengen van alleen een eindbod kan je op die manier snel aan een verrassend goedkope woning helpen.
 

Bieden op een woning per inschrijving

Sommige woningen worden alleen per inschrijving verkocht. De verkoopmakelaar ontvangt in dat geval biedingen van alle geïnteresseerden, waarna het huis aan de hoogste bieder wordt verkocht. Naast de hoogte van het bod spelen ook andere factoren een rol. Zo kan een iets lager bod met aanzienlijk gunstiger ontbindende voorwaarden er alsnog met de winst vandoor gaan.

Bij een verkoop per inschrijving is het belangrijk om je bod zeer zorgvuldig af te wegen. Je wilt namelijk niet lager bieden dan andere bieders, maar ook weer niet zo hoog dat je onnodig veel betaalt. Breng daarom nooit een bod uit dat je budget overstijgt. Een ervaren verkoopmakelaar kan je helpen om op basis van de marktwaarde van de woning een reëel bod uit te brengen.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring