Mijn favorieten

Hoe bied ik op mijn eerste huis?

Weinig dingen zijn leuker dan het kopen van je eerste huis. Maar voordat het zover is, moet je natuurlijk eerst een bod uitbrengen. Het juiste bod kiezen is nog best lastig, zeker omdat het om grote bedragen gaat en je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Hieronder geven wij je 3 tips die belangrijk zijn om in gedachten te houden tijdens het bieden op je eerste huis:
 

Laat je niet meeslepen in een biedoorlog

Een eerste bod uitbrengen kan best spannend zijn. Meestal weet je niet precies hoe de verkoper erin staat en in de huidige huizenmarkt heb je daarnaast vaak concurrentie van andere geïnteresseerden. Belangrijk is in elk geval om niet te laag te bieden, zeker niet als het om je droomhuis gaat. De verkoper is op zoek naar een serieuze partij die een reëel bedrag voor de woning wil neerleggen.
 

Tegelijkertijd is het zaak om je niet teveel te laten meeslepen door je enthousiasme. Voordat je het weet beland je in een biedoorlog met andere mogelijke kopers en betaal je meer voor het huis dan je eigenlijk van plan was. Welk bod je ook uitbrengt; hou er altijd rekening mee dat je zeer waarschijnlijk een tegenbod krijgt. Dit maakt nu eenmaal deel uit van het onderhandelingsspel.
 

Wees realistisch over je financiën

Je eerste huis kopen is vaak een flinke financiële inspanning. Als starter heb je waarschijnlijk nog geen groot eigen vermogen opgebouwd en dus ben je afhankelijk van wat je van de hypotheekverstrekker kunt krijgen. Heb je bijvoorbeeld nauwelijks spaargeld en een hoge studieschuld? Hou er dan rekening mee dat je mogelijke budget flink inkrimpt.
 

Breng daarom nooit onvoorbereid een bod op een huis uit. Het kan immers zomaar zijn dat je veel minder (of juist meer!) te besteden hebt dan je zelf denkt. Ligt het huis van je dromen financieel nét buiten je bereik? Gelukkig heb je dan nog andere opties om toch een succesvol bod uit te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een Starterslening aanvragen bij de gemeente of geld lenen van je ouders.
 

Let op het voorlopig koopcontract

Een bod op je (eerste) huis bestaat meestal niet alleen uit een geldbedrag, maar ook uit aanvullende voorwaarden. Deze voorwaarden worden vaak ook de ontbindende voorwaarden genoemd en worden vastgelegd in het voorlopig koopcontract.
 

Een bekende ontbindende voorwaarde is bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop komt te vervallen als je van de hypotheekverstrekker niet het verwachte geldbedrag ontvangt. Het is cruciaal om dit soort voorwaarden op te nemen in het koopcontract, omdat je jezelf er een hoop mogelijke financiële en juridische ellende mee bespaart.
 

Een aankoopmakelaar van Hofstede Makelaardij kan je helpen om dit soort blunders te voorkomen en maakt het kopen van je eerste huis een zeer prettig en transparant traject. Meer weten? Neem contact op met onze dichtstbijzijnde vestiging bij jou in de buurt.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring