Mijn favorieten

De veranderingen op de woningmarkt 2017

Prinsjesdag is inmiddels een aantal weken achter de rug en daarom is het de hoogste tijd om een balans op te maken van de veranderingen op de woningmarkt in 2017. Wat gebeurt er met de maximale hypotheek? Blijf de NHG-grens gelijk? En kun je als alleenverdiener nog wel een huis kopen? Je leest het in deze blog.

Huizenprijzen stijgen in 2017

De verwachting is dat we in 2017 gemiddeld meer te besteden hebben per persoon. Gemiddeld zo’n 1,3%. Daarnaast zien we dat de huurprijzen met maximaal 1% omhoog gaan, maar dit zou nog kunnen worden verhoogd bij een hogere inflatie. De verkoop van huizen zit in de lift en dit is terug te zien in de cijfers van het derde kwartaal. De verwachting is dat de prijzen van koopwoningen iets verder gaan stijgen in 2017.

Maximale hypotheek daalt

Een trend die we eigenlijk elk jaar terug zien is het verlagen van de maximale hypotheek. In 2017 wordt de maximale hypotheek verlaagd naar 101% van de koopsom. In de praktijk houdt dit in dat je meer eigen geld moet inleggen om een woning te kunnen kopen. Het wordt dus moeilijker om een huis te kopen, tenzij je zelf al een flinke spaarpot hebt opgebouwd. Of iemand hebt die jou een bedrag wil schenken. Belastingvrij schenken wordt namelijk weer verhoogd naar €100.000,-. NHG-grens wordt anders berekend In 2016 zou de NHG-grens worden verlaagd naar € 225.000,-, maar dat is niet doorgevoerd. Uiteindelijk is de NHG-grens op € 245.000,- gebleven. In 2017 gaat de nationale hypotheekgrens anders berekend worden. De grens wordt dan berekend op basis van de gemiddelde huizenprijzen in Nederland. In september was dit € 240.000,-, dus in de praktijk zal hier niet heel veel aan wijzigen en ga je er niet heel veel op achteruit.

Tweeverdieners vs. alleenverdieners

De kloof tussen alleenverdieners en tweeverdieners wordt steeds groter. In 2017 wordt het voor alleenverdieners veel moeilijker om een huis te kopen, terwijl tweeverdieners meer kunnen lenen. In 2016 werd het laagste loon voor 50% meegerekend, in 2017 wordt dit 60%. Dit zorgt voor een significant verschil in het maximale leenbedrag. Over Hofstede Makelaardij Heb je vragen over de blog? Of kunnen we je misschien verder helpen? Vanuit verschillende instanties wordt potentiële kopers en verkopers aangeraden om zich uitgebreid te laten informeren voordat ze belangrijke financiële beslissingen nemen. Zoek je een betrouwbare NVM-woningmakelaar voor de aankoop, verkoop of taxatie van jouw woning? Bij Hofstede ben je in vertrouwde makelaarshanden! Met zes makelaarskantoren in de regio tussen de rivieren, is Hofstede Makelaardij een van de grotere NVM-woningmakelaars van Nederland.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring