Mijn favorieten

Eerst huis kopen of eerst verkopen?

In de huidige huizenmarkt hebben verkopers een gunstiger uitgangspositie dan kopers. De kans is dan ook groot dat je jouw woning sneller verkoopt dan dat je zelf een nieuw huis kunt vinden. Het kan een reden zijn om alvast een woning te kopen voordat jij je eigen huis te koop zet. Maar is dat wel verstandig? In dit artikel zetten we de voors en tegens van beide opties op een rijtje.
 

Eerst een huis kopen, dan je oude huis verkopen

Het kan verleidelijk zijn om alvast een nieuw huis te kopen, voordat je het oude verkocht hebt. Bijvoorbeeld als jij je droomhuis gevonden hebt en andere belangstellenden te snel af wilt zijn. Of als je een nieuwbouwwoning gaat kopen en eerst in je huidige huis moet blijven wonen, totdat de bouw van het nieuwe huis is afgerond.
 

Dit zijn beide begrijpelijke redenen, maar niet zonder financieel risico. Je kunt immers verlies draaien bij verkoop van je oude huis of moet een tijdlang dubbele woonlasten betalen zolang de nieuwbouw nog niet is afgerond. Wij adviseren je daarom alleen een huis te kopen voordat je het oude hebt verkocht, als je de dubbele woonlasten kunt betalen of zeker weet dat je je woning snel verkoopt.
 

Eerst je huis verkopen, dan een nieuw huis kopen

In de meeste gevallen is het financieel veiliger om eerst je huidige woning te verkopen en dan pas je nieuwe huis te kopen. Je weet dan exact hoeveel de verkoop van het oude huis heeft opgeleverd en wat je je financieel bij aankoop van de nieuwe woning kunt permitteren. Ook vermijd je op deze manier dat je een tijdlang te maken krijgt met dubbele woonlasten.
 

Eerst je huis verkopen is ook de beste keuze als je verwacht dat je het niet zo snel zult verkopen. Dat is in de huidige markt echter niet zo waarschijnlijk, zeker niet als je een goede verkoopmakelaar van Hofstede Makelaardij inschakelt. Wel geef je jezelf meer tijd voor de verkoop als je wacht met het kopen van een nieuw huis. Met minder tijdsdruk haal je waarschijnlijk meer uit de onderhandelingen.
 

Toch eerst kopen: hoe zit het met overwaarde?

Er is nog een reden om je huis eerst te verkopen, voordat je een nieuwe woning koopt. Afhankelijk van je financiële situatie kun je de overwaarde van je oude huis namelijk nodig hebben om de nieuwe woning te kunnen betalen. De verkoopprijs van je huis met overwaarde is hoger dan de resterende schuld bij de hypotheekverstrekker. Deze winst kun je gebruiken voor financiering van je nieuwe huis.
 

Kom je geld tekort, maar wil je desondanks toch je nieuwe woning kopen voordat je de oude verkoopt? Dan kun je eventueel gebruikmaken van een overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening om de periode te overbruggen waarin de overwaarde nog niet op je bankrekening staat. Sommige geldverstrekkers eisen in dat geval wel inzage in een voorlopig koopcontract.
 

Wil je meer weten over de juiste volgorde bij het kopen en verkopen van een huis, of ben je op zoek naar een ervaren makelaar die je hierbij kan begeleiden? Twijfel dan niet en neem voor vrijblijvend advies contact op met onze behulpzame makelaars.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring