Mijn favorieten

Verkoop huis duurt lang: wat nu?

Lukt het maar niet om je huis te verkopen? Dat kan verschillende oorzaken hebben, die we in een eerder artikel bespreken. Naast het analyseren van mogelijke oorzaken, is het van belang om te denken over potentiële oplossingen. Hieronder leggen we uit wat de nadelen zijn van een langdurig verkooptraject en hoe je de verkoop van je woning aanzienlijk kunt versnellen.
 

Woning lang te koop: dubbele woonlasten

Het grootste nadeel van een verkooptraject dat zich lange tijd voortsleept, is dat je vaak te maken krijgt met dubbele woonlasten. Heb je de hypotheek van je oude woning nog niet afbetaald, dan betaal je twee hypotheken voor de beide huizen die je op dat moment bezit. Gelukkig komt de overheid je in dit geval financieel op enkele vlakken tegemoet.
 

Allereerst hoef je geen eigenwoningforfait aan te geven voor het huis dat momenteel in de verkoop staat. Daarnaast kun je de hypotheekrente voor beide woningen van de belasting aftrekken. Deze regeling geldt vanaf het kalenderjaar waarin je het huis te koop zet en blijft tot drie jaar daarna geldig. Het is financieel gezien dus zaak om je woning in elk geval binnen deze vier jaar te verkopen.
 

Impasse doorbreken: onderneem actie!

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de verkoop van je huis te versnellen. Hou je woning eerst kritisch tegen het licht en probeer je mogelijke bezwaren van geïnteresseerden in te denken. Moet er aan de binnen- of buitenzijde veel opgeknapt worden? Was het huis tijdens bezichtigingen een rommeltje? Kenmerkt je interieur zich door een hele specifieke stijl of smaak?
 

Vraag jezelf ook af of de vraagprijs wel de woningwaarde reflecteert. Is jouw gewenste bedrag fors hoger dan dat van vergelijkbare huizen in de buurt? Een verkoopmakelaar kan jou met zijn expertise helpen om een realistische vraagprijs te bepalen. Misschien blijkt wel dat je de vraagprijs simpelweg iets moet laten zakken. Bij Hofstede Makelaardij doe je gratis en vrijblijvend een Haalbaarheidsscan.
 

Verkoop huis vordert niet: en nu?

Is je huis na het nemen van diverse maatregelen nog steeds niet verkocht en beginnen de dubbele woonlasten zwaar op je financiële huishouding te drukken? Dan heb je nog een aantal mogelijkheden over. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om in plaats van je oude woning, je net aangekochte nieuwe huis te verkopen. Zeker als je er nog niet woont, is deze noodmaatregel een optie.
 

Eventueel kun je ook overwegen om je oude woning tijdelijk te verhuren. Je kunt hierbij gebruikmaken van de zogenaamde Leegstandwet, die je toestaat om het huurcontract te beëindigen zodra het huis is verkocht. De allerbeste optie blijft natuurlijk een snelle verkoop van je woning. Hofstede Makelaardij kan je daarbij helpen – neem vrijblijvend contact met ons op!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring