Mijn favorieten

Woningwaarde berekenen: wat is mijn huis waard?

Wil jij verhuizen naar een nieuwe woning? Dan moet je je huidige huis eerst zien te verkopen en dan liefst ook nog tegen een goede prijs. Maar hoeveel is het eigenlijk waard? Er zijn verschillende manieren waarop je gratis de woningwaarde kunt bepalen en in dit artikel bespreken we er drie.
 

WOZ-waarde als uitgangspunt voor je vraagprijs

Niet alleen jij, maar ook de overheid wil weten hoeveel jouw huis waard is. De geschatte waarde wordt namelijk gebruikt om de hoogte van de  OZB-heffing (Onroerende Zaak Belasting) te bepalen. De overheid gebruikt hiervoor de WOZ-waarde (voluit de Waardering Onroerende Zaken).
 

De WOZ-waarde is een schatting op basis van algemene kenmerken zoals het woningtype, de woonoppervlakte, bouwjaar, ligging en omgeving. Dat zorgt ervoor dat de schatting heel ruw vaak wel ongeveer klopt, maar niet erg accuraat is.
 

Want heb je onlangs een tuinkamer gebouwd of die oude keuken geheel vervangen door een moderne variant met kookeiland? Deze waardevermeerderende maatregelen worden niet in de WOZ-waarde meegenomen. Het simpelweg opvragen hiervan verschaft je dus geen volledig beeld.
 

Woningcalculator van het Kadaster

Het Kadaster is een openbaar overheidsregister met daarin belangrijke informatie over al het vastgoed in Nederland. Ook prijzen zijn in het register opgenomen, waardoor er een globaal beeld ontstaat van prijsstijgingen en -dalingen op zowel regionaal als landelijk niveau.
 

De woningwaardecalculator is een handige tool op de website van het Kadaster die al deze informatie gebruikt om de geschatte waarde van je woning te berekenen. De tool vraagt je om het moment waarop jij je huidige huis hebt gekocht, wat het aankoopbedrag was en in welke regio.
 

Vervolgens krijg je een indicatie van de geschatte waarde van de woning. Belangrijk om te beseffen is wel dat deze berekening dezelfde beperkingen kent als de WOZ-waarde. Dat komt doordat alleen algemene factoren zoals prijsinformatie en regio in de berekening worden meegenomen.
 

Woningwaarde bepalen met de Hofstede Haalbaarheidsscan

De meest nauwkeurige manier om de waarde van je huis te berekenen, is nog altijd op basis van een menselijke bepaling. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een taxatie, maar die kost geld. Dat heb je er misschien niet voor over als je nog niet eens zeker weet of je de woning gaat verkopen.
 

Een beter alternatief is daarom de Hofstede Haalbaarheidsscan. Dit is een vrijblijvende schatting van een ervaren Hofstede verkoopmakelaar aan de hand van een geavanceerde taxatiemodule en onze lokale marktkennis.
 

Je ontvangt de resultaten van onze scan gratis per mail en krijgt hierbij ook een toelichting. Wil je jouw verkoopplannen naar aanleiding van onze waardebepaling concretiseren? Dan komt onze makelaar graag langs bij jou thuis!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring