Mijn favorieten

Prinsjesdag: perspectief voor de huizenmarkt

Enkele dagen geleden was het weer de derde dinsdag van september. Kortom: het was Prinsjesdag. Traditioneel kondigde de regering op deze dag het regeringsbeleid voor het komende jaar aan. Dat beleid heeft ook gevolgen voor de woningmarkt en daarmee voor mensen die een huis willen kopen. Geldt dat ook voor jou? Lees dan snel verder.
 

Miljardeninvestering kabinet

Al enige tijd wordt in vaderlandse media gerept van een woningmarktcrisis. Het voornaamste probleem: we bevinden ons in een verkopersmarkt waarin de vraag het aanbod overstijgt en de prijzen voor woningen alleen maar toenemen. Met name in gewilde regio’s worden huizen hierdoor geregeld voor ver boven de vraagprijs verkocht.
 

Een gunstige situatie voor verkopers, maar uiteraard niet voor kopers. En al helemaal niet voor starters, die door hun kleinere budget steeds minder keuze uit betaalbare koopwoningen hebben en daardoor tegen wil en dank toch maar blijven huren. Als het aan de regering ligt, gaat deze situatie veranderen door een flinke investering van € 2 miljard om de woningbouw te stimuleren.
 

Meer eerlijk geprijsde huizen bouwen

Met de miljardeninvestering hoopt het kabinet de huidige schaarste op de woningmarkt te verminderen. Want schaarste is – zoals elke econoom eenvoudig kan voorrekenen – de voornaamste drijfveer achter prijzen die continu blijven stijgen.
 

De helft van het geld wordt weggezet in een bouwfonds voor de bouw van huizen in regio’s waar het woningtekort het nijpendst is. De andere helft geeft de regering gefaseerd uit aan fiscale kortingen voor woningcorporaties op de verhuurderheffing als stimulans om meer huizen te bouwen.
 

Het beleid moet de komende jaren een flinke toename van betaalbare woningen opleveren. Wil je niet zo lang wachten? Blijf dan in elk geval niet rondstruinen op drukbezochte woningwebsites zoals Funda, maar ga in zee met een goede aankoopmakelaar om de pareltjes op de huizenmarkt (ja, ze zijn er nog wel degelijk) als eerste te ontdekken.
 

Afschaffing overdrachtsbelasting starters

Maar het blijft niet bij de voorgenomen miljardenimpuls. Ook onderzoekt het Ministerie van Financiën momenteel of de overdrachtsbelasting voor starters kan worden afgeschaft. Deze bedraagt maar liefst 2% van de woningwaarde en kan starters bij afschaffing dus duizenden euro’s schelen. Als starter is het dan ook de moeite waard om de ontwikkelingen hieromtrent nauwgezet te volgen.
 

Natuurlijk zijn er vele andere manieren waarop je als starter geld kan besparen bij het kopen van een woning. In een eerder artikel gaven wij bijvoorbeeld al 3 belangrijke starterstips en ook een goede onderhandeling door de makelaar kan je (tien)duizenden euro’s besparen. Al met al zijn er genoeg redenen om als starter niet langer te wachten met het kopen van een woning.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring