Mijn favorieten

Huis bezichtigen: waar moet ik op letten?

Bij het bezichtigen van een huis zijn er veel dingen waar je op moet letten. Een aantal van deze zaken ligt voor de hand, zoals de historie van het huis, de situatie van de verkoper en de concurrentie. Andere dingen zie je echter eerder over het hoofd. Daarom geven we je hieronder een checklist van belangrijke praktische zaken waar je tijdens een bezichtiging op moet letten:
 

1). Binnenkant woning

Loop je een huis voor de eerste keer binnen, dan is de eerste indruk heel belangrijk. Krijg je direct een warm gevoel bij en zie je jezelf er al helemaal wonen? Kijk niet alleen of je het interieur mooi vindt, maar probeer je ook voor te stellen of het aansluit op jouw levensstijl.
 

Dan zijn er nog de praktische zaken waar je tijdens de bezichtiging op moet letten. Check de conditie van de muren, plafonds, ramen en deuren. Is alles in nieuwstaat of krijg je er veel werk van? Beoordeel de woning tot slot niet alleen op de leefruimte, maar ook op de opbergruimte.
 

2). Buitenkant woning

De buitenkant van de woning is net zo belangrijk als de binnenkant. Controleer de conditie van zaken als het voegwerk, de buitengevel en het dak. Sta je op het punt om het huis te kopen? Laat voor de zekerheid dan altijd eerst een bouwkundige keuring uitvoeren.
 

Naast een check op verborgen gebreken, is het belangrijk om te kijken naar de staat van de installaties. Zijn er op elke verdieping genoeg elektriciteits- en internetaansluitingen om in je wensen te voorzien? En wat is de leeftijd van de CV-ketel eigenlijk? Controleer bij oude huizen ook op asbest.
 

3). De buurt

De buurt waarin je woont, speelt een belangrijke rol in je woonplezier. Tijdens je eerste bezichtiging krijg je al een indruk van de sfeer in de straat en de mensen die er rondlopen. Als je overweegt het huis te kopen, kun je eventueel aanbellen bij de buren om een kort praatje te maken.
 

Een bezichtiging vindt meestal overdag plaats, maar net zo belangrijk is de nachtelijke sfeer in de buurt. Kom daarom in de donkere uurtjes nog eens terug en beoordeel je gevoel van veiligheid en eventuele geluidsoverlast. Denk hierbij ook aan autowegen, vliegvelden en spoorbaanovergangen.
 

4). De voorzieningen

Last but not least: de voorzieningen rondom het huis. Kun je jouw auto dichtbij de woning parkeren of moet je elke ochtend ver lopen? En zijn er voor de kinderen goede scholen en leuke speeltuintjes in de buurt? Niet alleen jij, maar ook de rest van het gezin moet er immers prettig wonen.
 

Andere praktische voorzieningen waar je tijdens je bezichtiging op moet letten zijn bijvoorbeeld supermarkten en restaurantjes. Een laatste tip: vraag ook naar de gemeenteplannen voor de toekomst. Deze kunnen de buurt en omgeving van het huis soms ingrijpend veranderen.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring