Mijn favorieten

Huis kopen? Voorkom deze 5 blunders

Een huis kopen: je leert het niet op school. Tenzij je natuurlijk makelaar bent. Maar als je dit artikel leest, is die kans behoorlijk klein. Groter is de kans dat je onlangs een interessant huis hebt gevonden en je afvraagt hoe het verder moet. Gelukkig ben je op de juiste plek beland, want hieronder vertellen we je precies welke 5 blunders in het aankoopproces je moet vermijden:
 

Onderhoudsgebreken over het hoofd zien

Charmant hoor, dat jaren 30-huis met zijn glas-in-loodramen en granito vloer. Je ziet jezelf er al helemaal wonen. Maar heb je al eens onder de woning – in de kelder of kruipruimte – gekeken?

Zo niet, dan is dat wellicht een goed idee. Want in menig oude woning tasten vochtproblemen de fundering en houten constructie aan. Net zoals de elektra, het metselwerk en de kozijnen vaak sterk verouderd zijn.

Voordat jij je handtekening onder een voorlopig koopcontract zet, is het daarom verstandig om eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen over de bouwkundige staat van het huis te staan.
 

Omgeving woning niet verkennen

Zijn er geen onderhoudsgebreken te bespeuren en is het huis zelf ook fantastisch? Dan nog is dit geen garantie voor jarenlang woonplezier. Ook de omgeving van het huis is namelijk belangrijk om te verkennen.

Is er bijvoorbeeld sprake van geluidsoverlast, burenruzies of hangjongeren? En hoe dichtbij zijn scholen, winkels en het postkantoor?
Tot slot is het belangrijk om de bestemmingsplannen van de gemeente te controleren: wordt de groenzone rondom jouw droomwoning over een paar jaar niet verbouwd tot winkelcentrum?
 

Te hoog of juist te laag bieden

De nadelen van het uitbrengen van een te hoog bod hoeven we niet uit te leggen. Teveel betalen voor een huis is een van de snelste manieren om je zuurverdiende spaargeld weg te gooien. Laat je in deze verkopersmarkt daarom het hoofd niet op hol brengen en bied onder druk van de concurrentie niet hoger dan je normaal zou doen.

Bied daarentegen ook weer niet te laag: dit verzekert je ervan dat de verkoper jou niet serieus neemt en liever in onderhandeling treedt met andere bieders. Een goede richtlijn is om een eerste bieding van ongeveer 10% tot 15% onder de vraagprijs uit te brengen. Een goede aankoopmakelaar kan dit initiële bod vervolgens verder voor je uitonderhandelen.
 

Open kaart spelen of juist misleiden

Belangrijk is om je bij het uitbrengen van je bod niet teveel in de kaarten te laten kijken. Want als de verkoper eenmaal weet dat jij er werkelijk alles voor over hebt om dit droomhuis te bemachtigen, staat niets hem nog in de weg om een prijs flink boven de reële marktwaarde te vragen.

Ook het tegenovergestelde – het misleiden van de verkoper – is natuurlijk niet de bedoeling. Het uitbrengen van een hoog bod om dit vervolgens op basis van ‘gebreken’ steeds verder te verlagen resulteert in 90% van de gevallen bijvoorbeeld in een afgeketste deal. Vergeet niet: ook de gunfactor speelt een rol in het onderhandelingsproces rondom een huis.
 

Geen aankoopmakelaar inschakelen

De laatste blunder die vaak wordt gemaakt is het niet inschakelen van een makelaar. Want naast de 3 hierboven genoemde blunders, zijn er nog tientallen andere blunders die onervaren kopers op dagelijkse basis begaan. Hierdoor kost het aankoopproces ze onnodig veel tijd, moeite en – belangrijker nog – bakken vol met geld.

Een aankoopmakelaar is een investering die je bij aankoop van een huis vrijwel zonder uitzondering ruimschoots terugverdient. De makelaar helpt je om kostbare fouten zoals onderhoudsgebreken te voorkomen en weet de prijs voor jouw droomhuis tijdens de onderhandelingen vaak flink omlaag te brengen. Niet zo vreemd; hij heeft er immers voor geleerd én vaker met dit bijltje gehakt.

Heb jij ook een droomhuis op het oog of hoop je het jouwe op korte termijn te vinden? Laat je dan bijstaan door de ervaren aankoopmakelaars van Hofstede Makelaardij. Graag adviseren wij je vrijblijvend over de uitgebreide mogelijkheden. Contact opnemen met een van onze vestigingen doe je hier.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring