Mijn favorieten

Verborgen gebreken bij koop: voorkomen en oplossen

Je nieuwe huis is waarschijnlijk de grootste aankoop in je leven. Daarom wil je niet dat juist deze aankoop een kat in de zak blijkt te zijn. Met name het ontdekken van verborgen gebreken is een vervelend scenario dat je liever wilt vermijden. Wij vertellen je in dit artikel daarom hoe je dit kunt voorkomen of – als het al te laat is – zo snel mogelijk kunt oplossen.

Onderzoeksplicht en mededelingsplicht

Bij de koop van een woning zijn twee partijen betrokken: de verkoper en de koper. Beiden hebben zij rechten en plichten, die deels worden vastgelegd in de koopovereenkomst. De verkoper is gebonden aan de zogenaamde mededelingsplicht. Is hij bekend met bepaalde gebreken van het huis, dan is hij verplicht deze voorafgaand aan de verkoop te melden.

Als koper daarentegen heb je te maken met de zogenaamde onderzoeksplicht. Dit betekent dat je niet alleen blind moet vertrouwen op de mededelingen van de verkoper, maar zelf ook de verplichting hebt om de woning voor aankoop goed te onderzoeken. Zichtbare gebreken zijn bijvoorbeeld iets anders dan verborgen gebreken en die dien je daarom zelf te onderzoeken.

Hoe kan ik verborgen gebreken voorkomen?

In het koopcontract is vastgelegd dat je het huis als koper overneemt in de staat waarin het zich bij de totstandkoming van het contract bevindt. Hieronder vallen ook alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Op het moment dat je deze overeenkomst ondertekent, sta je juridisch zwakker als er na koop toch nog een verborgen gebrek aan het licht komt.

Je wilt de koop van een woning met verborgen gebreken daarom liever voorkomen dan oplossen. Dat doe je vooral door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Een huis kan er immers nog zo perfect uitzien; de bouwkundig inspecteur kan tijdens zijn inspectie potentieel ernstige gebreken ontdekken die tijdens een bezichtiging niet met het blote oog waarneembaar zijn.

Hoe kan ik verborgen gebreken oplossen?

Natuurlijk is het niet zo dat je door het ondertekenen van het koopcontract alles maar hoeft te accepteren. In het contract staat namelijk ook opgetekend dat je als koper mag verwachten dat je na aankoop normaal in het huis kan wonen. Blijkt een normale woonsituatie onmogelijk door een ernstig verborgen gebrek, dan is de verkoper hiervoor aansprakelijk door zijn mededelingsplicht.

De genoemde aansprakelijkheid geldt natuurlijk alleen als het gebrek al aanwezig was op het moment van ondertekenen van de koopovereenkomst. Is er in de overeenkomst een ouderdomsclausule opgenomen, dan vermindert de aansprakelijkheid van de verkoper of komt deze zelfs geheel te vervallen.

Liever dan in een juridische strijd met de verkoper te belanden, voorkom je natuurlijk dat je een woning met verborgen gebreken koopt. Naast het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, is het verstandig om je bij aankoop te laten begeleiden door een deskundige aankoopmakelaar. De makelaar kan je vertellen waar je op moet letten in de woning en het koopcontract.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring