Mijn favorieten

Huis kopen in coronacrisis: goed idee of niet?

Door het coronavirus is de wereld zoals we die kennen ingrijpend veranderd. Ook de huizenmarkt is niet immuun voor de verstrekkende gevolgen, waarbij met name het afnemende aantal kopers en de lage hypotheekrente in het oog springen. Betekent dat dit juist het ultieme moment is om een woning te kopen? Onze makelaar geeft advies.
 

Waarom juist nu een huis kopen?

In roerige tijden zoals deze neemt de belangstelling voor huizen vaak af. Dat komt omdat mensen voorzichtiger zijn door de onzekerheid van de economische situatie of reeds werkloos geworden zijn als gevolg van de crisis. Geldt dat niet voor jou en zijn je baanvooruitzichten prima? Dan is de huidige verminderde concurrentie juist een voordeel, want dit vergroot de kans dat jij het winnende bod uitbrengt op je droomhuis.
 

Tegelijkertijd is de hypotheekrente momenteel nog laag te noemen. Experts verwachten wel dat de coronacrisis ervoor zorgt dat deze rente geleidelijk zal stijgen. Dalen zal de rente waarschijnlijk sowieso niet en daarom is dit het moment bij uitstek om een woning te kopen. Zo ben je verzekerd van een lage rente en kun je een relatief hoger bedrag lenen bij de hypotheekverstrekker. Dit vergroot wederom de kans dat je gedroomde huis voor jou haalbaar blijkt.
 

Waarmee moet ik rekening houden?

Natuurlijk zijn er ten tijde van een crisis zoals deze wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo verloopt het leuke en spannende proces van een woning bezichtigen momenteel anders vanwege gezondheidsrichtlijnen. Vanzelfsprekend valt hieronder ook het houden van 1,5 meter afstand en is een bezichtiging beperkt tot maximaal 2 personen.
 

Tijdens het bezichtigen is het verboden om zaken zoals kranen en lichtknoppen aan te raken. En heb je verkoudheidsklachten of -verschijnselen? Dan ben je verplicht om de bezichtiging te annuleren. Steeds vaker kiezen geïnteresseerde kopers er dan ook voor om een woning eerst virtueel te bezichtigen. Bevalt dat goed, dan kun je altijd nog in het echt langsgaan.
 

Huis kopen in coronacrisis: wat moet ik weten?

Dat het kopen van een huis anders is in de huidige coronacrisis, lijdt geen twijfel. Tegelijkertijd biedt dit moment je een unieke kans om je ideale woning sneller te vinden dan je ooit had durven dromen. Niet alleen is de concurrentie van andere kopers immers lager, maar ook verlopen veel andere processen zoals hypotheekadvies, offerte-acceptatie en identificatie digitaal en hierdoor sneller.
 

Daarnaast houden veel partijen zoals banken rekening met de financieel wat onzekerder tijden. Zo rekenen ze bijvoorbeeld geen annuleringskosten als je de huisaankoop annuleert wegens het verlies van je baan door de coronacrisis. De risico’s zijn dus niet zo groot als je wellicht had gedacht, terwijl de voordelen groot zijn.
 

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden voor het kopen van een huis in deze tijden? Laat je dan op maat adviseren door de gespecialiseerde makelaars van Hofstede Makelaardij. Neem hier contact op met onze vestiging bij jou in de buurt.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring