Mijn favorieten

Woningtaxatie: hoe wordt de waarde bepaald?

Woningtaxatie: hoe wordt de waarde bepaald?

Er zijn verschillende situaties waarbij je een woningtaxatie nodig hebt. Denk bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek bij het kopen van een woning of bij een erfenis. Maar hoe wordt de waarde bepaald en waar let een taxateur op? Lees het in deze blog.
 

Wat is een woningtaxatie en waarom is het nodig?

Een woningtaxatie is een waardebepaling van onroerend goed. De woningtaxatie wordt gedaan door een objectieve taxateur. De woningtaxatie is verplicht als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen en daarmee een huis wilt kopen. De geldverstrekker (de bank) beoordeelt aan de hand van de taxatie of het verantwoord is om een hypotheek te verlenen.
 

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald?

Tijdens een woningtaxatie worden er een aantal standaard elementen beoordeeld. Dat kan bijvoorbeeld het type woning zijn: hoekwoning, vrijstaand huis of een  twee onder een kapwoning. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe groot een huis is (oppervlakte en inhoud), bouwjaar, de staat van onderhoud van de woning en de omgeving waarin de woning zich bevindt. Houdt er rekening mee dat een taxatierapport is om de waarde van de woning te kunnen bepalen. Er wordt dus niet gekeken naar de bouwkundige staat van de woning. Hiervoor moet je een bouwkundig adviseur inschakelen.
 

Taxatie via een erkend taxateur

Laat je woning altijd taxeren door een erkend taxateur. De taxateur is verplicht om in het bezit te zijn van de juiste papieren en certificaten. Daarnaast worden de taxateurs ingeschreven in  het register van de Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs. De taxateur dient ook ingeschreven te zijn bij brancheorganisaties als het NVM, VBO of vastgoedPRO.  Een makelaar is dus niet automatisch een erkend taxateur.
 
Over Hofstede Makelaardij
Heb je vragen over het blog? Of kunnen we je misschien verder helpen? Vanuit verschillende instanties wordt potentiële kopers en verkopers aangeraden om zich uitgebreid te laten informeren voordat ze belangrijke financiële beslissingen nemen. Zoek je een betrouwbare NVM-woningmakelaar voor de aankoop, verkoop of taxatie van jouw woning? Bij Hofstede ben je in vertrouwde makelaarshanden! Met zes makelaarskantoren in de regio tussen de rivieren, is Hofstede Makelaardij een van de grotere NVM-woningmakelaars van Nederland.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring