Mijn favorieten

Huis gekocht? Sommige kosten zijn aftrekbaar!

Bij de aanschaf van een huis komt er veel op je af. Je heb veel afspraken met verschillende personen en instanties (banken, hypotheekadviseurs etc.) en je moet veel papierwerk doornemen en uiteindelijk ondertekenen. Een spannende tijd, maar wist je dat een aantal kosten die je maakt aftrekbaar zijn? We helpen je met deze blog graag verder.

Maak een overzicht van de gemaakte kosten

Naast de koopsom van je woning krijg je te maken met veel bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting, het taxatierapport  en de notariskosten. Je kunt er voor kiezen om de kosten die je maakt te verwerken in een overzicht voor je eigen administratie. Zo weet je bij een belastingaangifte precies welke kosten je hebt gemaakt. Dat maakt je aangifte makkelijker want sommige kosten zijn namelijk aftrekbaar.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Op de website van de belastingdienst vind je een overzicht met de kosten die je eventueel kunt terugvragen. Er wordt hierin een verschil gemaakt tussen aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Dit zijn in ieder geval de kosten die je kunt terugvragen:
  • Bemiddelingskosten voor het krijgen van jouw  hypotheek of lening
  • De notariskosten. Het betreft hier enkel de kosten voor de notaris en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Kosten  van het taxatierapport
  • Maak je gebruik van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan kun je de kosten van de aanvraag hiervoor terugvragen
  • Kosten voor een nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot. Hier zijn wel speciale voorwaarden aan verbonden dus laat je daarom goed adviseren.
Deze kosten zijn niet aftrekbaar:
  • Bemiddelingskosten voor aankoop van woning
  • Overdrachtsbelasting
  • Kadastrale rechten voor de koopakte
  • Kosten voor verbouwing en onderhoud
Over Hofstede Makelaardij
Heb je vragen over het blog? Of kunnen we je misschien verder helpen? Vanuit verschillende instanties wordt potentiële kopers en verkopers aangeraden om zich uitgebreid te laten informeren voordat ze belangrijke financiële beslissingen nemen. Zoek je een betrouwbare NVM-woningmakelaar voor de aankoop, verkoop of taxatie van jouw woning? Bij Hofstede ben je in vertrouwde makelaarshanden! Met zes makelaarskantoren in de regio tussen de rivieren, is Hofstede Makelaardij een van de grotere NVM-woningmakelaars van Nederland.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring