Mijn favorieten

Woning gekocht: hoeveel bedenktijd heb ik?

Heb jij een huis gekocht? Na het ondertekenen van de koopovereenkomst ontkurk je ongetwijfeld de champagne. Toch is het belangrijk om te beseffen dat je nog van de koop kunt afzien. In de wet zijn hiervoor namelijk standaard drie dagen bedenktijd vastgelegd. Dit is waarom je daar misschien gebruik van zou willen maken:
 

Je hebt het huis te impulsief gekocht

In de huidige verkopersmarkt is het dringen geblazen in de zoektocht naar een nieuwe woning. De koopwoningen vliegen als warme broodjes over de toonbank en zeker in het westen van het land worden huizen na wekenlange opbiedtrajecten voor ver boven de vraagprijs verkocht. Veel kopers zijn bang om hun droomwoning mis te lopen en vruchteloos op zoek te moeten naar een andere.

Toch is het niet verstandig om je al teveel te laten meeslepen door het onderhandelingsproces. Stel voorafgaand aan de onderhandelingen duidelijke financiële grenzen en geef je aankoopmakelaar de opdracht om deze niet te overschrijden. Ben je tóch gezwicht voor de druk van de concurrentie? Dan heb je na aankoop nog drie dagen bedenktijd om je impulsieve actie te herzien.
 

Hoe wordt de bedenktijd berekend?

De drie dagen bedenktijd gaan in vanaf 00.00 uur na de dag waarop je als koper een exemplaar van de ondertekende koopovereenkomst hebt ontvangen. Deze overeenkomst moet niet alleen door jou, maar ook door de verkoper zijn ondertekend.

Een speciale regel bij de bedenktijd is dat maximaal één van deze drie dagen op een zaterdag, zondag of erkende feestdag mag vallen. Wordt deze grens overschreden, dan wordt de betreffende dag bij de drie dagen bedenktijd opgeteld. Met name rond de feestdagen is de kans hierop groter.

Voorbeeld: stel dat je als koper op donderdag de ondertekende verkoopovereenkomst ontvangt. De bedenktijd valt dan op vrijdag, zaterdag en zondag, waardoor hij met één dag wordt verlengd tot en met maandag. Zo heb je alsnog twee doordeweekse dagen bedenktijd.
 

Wat als ik de bedenktijd wil verlengen?

De termijn van drie dagen bedenktijd na aankoop van een woning is een standaardtermijn die als kopersbescherming wettelijk is vastgelegd. Denk jij echter meer bedenktijd nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat je eerst nog een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren of je eigen huis moet verkopen?

Dan kun je in overleg met de verkoper ook een langere bedenktijd afspreken en deze contractueel laten vastleggen in de koopovereenkomst. In tegenstelling tot jou als koper, wordt de verkoper niet wettelijk beschermd met een standaard bedenktermijn. Het kan dus zijn dat de verkoper jou hier uit zichzelf expliciet om vraagt. Overleg in dat geval met je makelaar om de juiste beslissing te nemen.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring