Mijn favorieten

Wat is het verschil tussen v.o.n. en k.k.?

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning dan ben je het ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Een vraagprijs die wordt aangeboden vrij op naam (v.o.n.) of kosten koper (k.k.) Maar wat betekenen deze begrippen eigenlijk? En wat zijn nou exact de verschillen? Je leest het in deze blog.
 

Kosten koper (k.k.)


De aankoop van een bestaande woning is over het algemeen op basis van kosten koper. In het kort betekent dit dat de extra gemaakte kosten voor de koper zijn. Onder deze kosten verstaan we bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, notariskosten of het opstellen van een hypotheekakte. De overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde van de woning. De kosten van de notaris verschillen per bedrijf. Het is goed om bij meerdere notarissen een prijsopgave te vragen.
 

Vrij op naam (v.o.n.)


In tegenstelling tot bestaande woningen is een nieuwbouw woning vaak vrij op naam. Vrij op naam houdt in dat alle kosten  in het koopbedrag verwerkt zijn. Bestaande woningen kunnen overigens ook vrij op naam worden aangeboden, maar in de praktijk gebeurt dit minder vaak. Een reden om dit te doen zou kunnen zijn om de woning aantrekkelijker te maken voor een potentiële koper. De verkoper neemt onder andere de kosten van de overdracht en de notariskosten voor zijn rekening.  Wel goed om te weten is dat de kosten die onder vrij op naam vallen alleen te maken hebben met de woning zelf. De kosten voor het opmaken van je hypotheekakte vallen hier niet onder. Die kosten komen altijd voor rekening van de koper.
 

De verschillen


Het grootste verschil is uiteindelijk de kosten die de koper maakt tegenover de kosten die de verkoper maakt. Het verschil bedraagt veelal zo’n 3%.

Over Hofstede Makelaardij
Heb je vragen over de blog? Of kunnen we je misschien verder helpen? Vanuit verschillende instanties wordt potentiële kopers en verkopers aangeraden om zich uitgebreid te laten informeren voordat ze belangrijke financiële beslissingen nemen. Zoek je een betrouwbare NVM-woningmakelaar voor de aankoop, verkoop of taxatie van jouw woning? Bij Hofstede ben je in vertrouwde makelaarshanden! Met zes makelaarskantoren in de regio tussen de rivieren, is Hofstede Makelaardij een van de grotere NVM-woningmakelaars van Nederland.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring