Mijn favorieten

Verkoop bij inschrijving: goed idee of niet?

In de huidige woningmarkt is de vraag over het algemeen groter dan het aanbod. Als verkoper van een huis kan het dan lastig zijn om in de overweldigende interesse het overzicht te bewaren. In dat geval kun je overwegen om te kiezen voor een verkoop bij inschrijving. In dit artikel zetten we de voordelen, nadelen en beste tactiek op een rijtje.
 

Verkoop bij inschrijving: wat zijn de spelregels?

Verkoop bij inschrijving werkt in essentie heel simpel: binnen een door jou als verkoper bepaalde termijn mag iedere gegadigde eenmalig een eindbod uitbrengen op jouw woning. Dat betekent dat er geen sprake is van onderhandelingen, zoals in een regulier verkooptraject. Dit dwingt kopers om vooraf goed na te denken over hun eindbod en hierin rekening te houden met de concurrentie.
 

In het eindbod mogen gegadigden ook aanvullende voorwaarden opnemen zoals de gewenste opleveringsdatum, een eventuele bouwkundige keuring en het verkrijgen van een hypotheek. Een verkoop bij inschrijving kun je als verkoper overigens op elk gewenst moment starten – ook als je op dat moment al in onderhandeling bent met een of meerdere partijen.
 

Huis kopen op inschrijving: hoeveel moeten mensen bieden?

Niet alleen voor jou als verkoper, maar ook voor kopers is een verkoop op inschrijving een spannende gebeurtenis. Voor kopers is het verboden om bijvoorbeeld biedingen zoals € 3.000 meer dan het hoogste bod uit te brengen. Het uitbrengen van een concreet eindbod zoals € 275.000 of € 400.000 is verplicht. Deze verschillende biedingen blijven strikt vertrouwelijk.
 

Toch wil dat niet zeggen dat jij als verkoper het hoogste bod moet accepteren. Vind je alle biedingen te laag, dan kun je ook besluiten het huis helemaal niet te verkopen. Ook kun je ervoor kiezen om andere voorwaarden in het eindbod mee te laten spelen. Zo kun je het huis bijvoorbeeld gunnen aan iemand die bereid is om snel in te trekken of die geen voorbehoud van financiering wenst.
 

Huis verkopen bij inschrijving: wat is de beste tactiek?

Een huis verkopen bij inschrijving komt minder vaak voor dan een regulier verkooptraject. Het is daarom zaak om je hierover goed te laten adviseren door een gespecialiseerde partij. De verkoopmakelaars van Hofstede Makelaardij beschikken over jarenlange ervaring met verkoop bij inschrijving en kunnen jou op maat adviseren over de beste tactiek in jouw situatie.
 

Mocht je besluiten je huis te verkopen aan een van de bieders, dan regelt onze verkoopmakelaar een concept verkoopovereenkomst om alles af te ronden. Na ondertekening door beide partijen heeft de koper nog enkele dagen bedenktijd. Meer weten over verkoop bij inschrijving? Neem nu contact met ons op en laat je vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring