Mijn favorieten

Roerende zaken overnemen bij koophuis: kan dat?

Ben jij verliefd geworden na het bezichtigen van je droomhuis? Dan heeft dat waarschijnlijk niet alleen te maken met de woning, maar ook met de inrichting. Die maakt het hele plaatje namelijk compleet en zorgt ervoor dat jij jezelf er al helemaal ziet wonen. Wil je een gedeelte van de inrichting bij de koop graag overnemen? Wij vertellen je wat er wel en niet mogelijk is.
 

Roerende zaken: wat is de betekenis?

De inrichting van een woning valt onder de zogenaamde ‘roerende zaken’. Dit zijn zaken die niet standaard bij de (ver)koop horen, omdat ze niet nagelvast zitten aan het huis. Denk hierbij onder meer aan zaken als gordijnen, witgoed en kasten. Meestal neemt de verkoper deze mee naar zijn nieuwe huis, maar in sommige gevallen koopt hij liever een nieuwe inrichting. Dat is jouw kans om toe te slaan!
 

Er zijn ook roerende zaken die je bij de koop vaak kunt overnemen van de vorige bewoners. Denk aan vloeren (natuurlijk inclusief plinten en ondervloer), zonwering (zowel binnen als buiten) en keukenapparatuur (zoals fornuis, oven en afzuiger). Het is belangrijk om bij het ondertekenen van het koopcontract zeker te weten dat de verkoper deze zaken voor jou achterlaat.
 

Tegenover roerende zaken staan zogenaamde onroerende zaken. Dit zijn de zaken die wél nagelvast zitten aan de woning, zoals een schutting, carport of schuur. Soms is er twijfel binnen welke categorie iets valt. Vloerbedekking hoort juridisch gezien bijvoorbeeld bij de roerende zaken, maar valt onder onroerende zaken zodra deze aan de grond is vastgelijmd. Lees je hierover dus goed in.
 

Roerende zaken opnemen in je bod

Ben je helemaal weg van die op maat gemaakte kast die de zithoek van jouw nieuwe koophuis zo prachtig completeert? Dan kun je deze heel goed meenemen in je bod. De kans dat de bewoners de kast willen meenemen is niet heel groot – hij is immers op maat gemaakt voor de huidige woning. Financieel is het voor hen dus heel interessant als jij de kast wilt overnemen.
 

Tip: let wel op dat je jouw enthousiasme over bepaalde roerende zaken niet al teveel laat blijken. Een oplettende verkoopmakelaar speelt hierop in door de vraagprijs te verhogen of tijdens de onderhandelingen geen duimbreed toe te geven. Probeer daarom eerst te peilen of de verkoper zelf van spullen af wil en onderhandel vervolgens over de overname.
 

Kan ik de overname van roerende zaken meefinancieren in de hypotheek?

Regelmatig krijgen wij van kopers de vraag of het mogelijk is om de overname van roerende zaken mee te financieren in de hypotheek. Helaas is dit niet het geval. De hypotheekverstrekker financiert alleen de onroerende zaken en ook de NHG gaat uit van een koopsom exclusief roerende zaken.
 

Meer weten over het uitbrengen van een bod inclusief overname van interieur? Vraag onze aankoopmakelaar om advies.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring