Mijn favorieten

Hypotheekrente blijft laag, hoe kan dat?

De huizenmarkt zit het afgelopen half jaar weer behoorlijk in de lift. Mensen durven door het gunstige klimaat op de woningmarkt weer te kopen. De looptijd van een huis dat te koop staat is daardoor een stuk korter geworden. Ook de verkoopprijs van huizen zit in de lift (afhankelijk van de regio). Maar hoe kan het dat de hypotheekrente toch aan de lage kant blijft en na een kleine stijging soms zelfs daalt? Je leest meer over de hypotheekrente in deze blog.

 

Wat is hypotheekrente?

De hypotheekrente is de rente die over een hypothecaire lening wordt berekend. Het rentetarief kan fors verschillen per aanbieder of per type hypotheek. De hypotheekrente is een belangrijke graadmeter voor het berekenen van het uiteindelijke hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe hoger de rente, hoe lager het leenbedrag en vice versa. Een hogere rente heeft namelijk invloed op het besteedbare inkomen.

 

 

Ontwikkeling van de hypotheekrente de afgelopen jaren

Op dit moment is de hypotheekrente voor een kortlopende hypotheek 1,3% en voor een langlopende hypotheek 1,6%. Dit is in het verleden wel eens anders geweest. In de jaren negentig lag de hypotheekrente op zo’n 10%. Een percentage van 10% zou in deze tijd voor een enorme woonlast zorgen. Begin 2000 is dit percentage bijna gehalveerd en in de jaren daarna alleen maar afgenomen. Tot verschillende historische lage standen in het afgelopen jaar.

 

 

Waarom blijft de hypotheekrente laag?

Het ziet ernaar uit dat de hypotheekrente voorlopig laag zal blijven. De verwachting is dat de rente slechts met minimale percentages zal stijgen. Een van de belangrijkste redenen is dat er een scherpe concurrentiestrijd gaande is op de hypotheekmarkt. Het afgelopen jaar alleen al zijn er tientallen aanbieders bijgekomen. Doordat de nieuwe partijen op zoek zijn naar een marktaandeel blijft de rente aan de lage kant.

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring