Mijn favorieten

Kosten Koper

Als je de prijs van een huis ziet, staat er meestal de vraagprijs met daarachter k.k., ‘Kosten Koper’. Deze kosten bestaan onder meer voor overdrachtsbelasting, de notariskosten en kadasterkosten. Wij leggen ze graag voor je uit, om onduidelijkheden te voorkomen! 
 

OVERDRACHTSBELASTING 

Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen als een woning van eigenaar wisselt. De overdrachtsbelasting voor woningen is op dit moment 2% over de aankoopwaarde. Hier kun je meer over lezen op www.belastingdienst.nl 

 

NOTARISKOSTEN 

Een notaris maakt de leveringsakte op. De kosten voor deze akte zijn per notaris verschillend en kunnen variëren van ongeveer €300 tot €700,-. Als koper mag jij de notaris kiezen. Het is dus verstandig om hier goed over na te denken en navraag naar te doen bij verschillende notarissen. Hoe hoog zijn de kosten en wat krijg je hiervoor. 

 

KADASTERKOSTEN 

De kadasterkosten zijn voor de inschrijving van de leveringsakte bij het kadaster. Deze kosten variëren tussen de €77 en €126. Ook kun je hier meer informatie over lezen op www.kadaster.nl 

 

EN DAN OOK NOG… 

Er is een grote kans aanwezig dat je voor de aankoop van je huis een hypotheek moet afsluiten. Dan heb je als koper nog eens extra kosten. Naast de leveringsakte is het ook verplicht om nog een hypotheekakte op te laten stellen en deze in te schrijven bij het kadaster. Hier zijn natuurlijk dan ook weer kadasterkosten en notariskosten aan verbonden. 

 

Omdat een huis kopen of verkopen geen dagelijkse kost is, is het verstandig je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Daarnaast heb je ook een taxatierapport nodig. Wil je een hypotheek afsluiten met de veiligheid van de NHG, dan betaal je eenmalig een premie van 1% over het totale hypotheekbedrag. Meer informatie over de NHG kun je lezen op www.nhg.nl 

 

Als je al deze bovengenoemde kosten bij elkaar optelt, kun je rekenen op een bedrag van 5 tot 6 % van de aanschafwaarde van je woning. Oftewel, de kosten koper. 

 

WETGEVING 

Door de huidige wetgeving is het tegenwoordig niet meer mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te financieren. Je moet dus de kosten koper grotendeels met eigen middelen betalen. Houdt hier rekening mee bij het bepalen van het budget voor je woning.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring