Mijn favorieten

Huis kopen: welke rentevaste periode moet ik kiezen?

Als je een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen, sta je voor een belangrijke beslissing: de keuze voor de lengte van de rentevaste periode. In een tijd waarin de hypotheekrente in Nederland nog altijd relatief gunstig is, is de verleiding groot om te kiezen voor het zo lang mogelijk vastzetten van de rente. Maar is dat eigenlijk wel verstandig? Niet altijd, zo zeggen makelaars en andere experts.
 

Welke rentevaste periode kiezen in 2019?

Uit onderzoek van HDN blijkt dat huizenkopers in de afgelopen jaren steeds vaker kiezen voor een rentevaste periode van 30 jaar. Dat geldt met name voor starters, waarvan in 2016 nog 7% en in 2019 maar liefst 18% hiervoor koos. Deze toename van meer dan 150% in slechts enkele jaren tijd laat zien dat mensen bang zijn om niet te profiteren van de historisch lage hypotheekrente.
 

Maar juist bij starters is het kiezen voor zo’n lange periode niet altijd verstandig. Statistieken wijzen uit dat de woonwensen en financiën van starters variabeler zijn dan die van andere huizenkopers. Hierdoor treden er sneller veranderingen op in hun leven en zijn ze financieel minder voordelig uit met een lange rentevaste periode – hiervoor betalen ze namelijk een hoger rentetarief.
 

Wanneer niet kiezen voor een lange rentevaste periode?

In een periode van 30 jaar kan er veel gebeuren. Daarom moeten niet alleen starters, maar ook anderen op de woningmarkt goed nadenken voordat ze de rente zolang vastzetten. Dit levert hogere maandlasten op en maakt je minder flexibel bij ingrijpende veranderingen zoals een verhuizing. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is een kortere rentevaste periode voor je huidige hypotheek gunstiger.
 

Denk je dat je inkomen binnen afzienbare tijd aanzienlijk gaat stijgen? Ook dan kan een kortere rentevaste periode een aantrekkelijke optie zijn. Een eventuele rentestijging in de toekomst compenseer je dan makkelijk met je hogere salaris. En tot die tijd geniet je van lagere maandlasten door het lagere rentetarief dat je betaalt.
 

Wanneer wel kiezen voor een lange rentevaste periode?

Natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om wél te kiezen voor een lange rentevaste periode. Denk jij bijvoorbeeld zeker te weten dat je decennialang in dit huis blijft wonen of je inkomen waarschijnlijk niet al teveel verandert? Dan geeft een rentevaste periode van 30 jaar je misschien wel precies de zekerheid en stabiliteit waar je naar op zoek bent.
 

Kortom: bij het kiezen van een hypotheek en rentevaste periode moet je altijd kijken naar jouw eigen situatie in de toekomst. Eigenlijk net zoals bij het kopen van een huis! Moet je deze eerste stap nog zetten en ben je nog op zoek naar de droomwoning die perfect aansluit op jouw situatie? Laat je dan ondersteunen door een betrouwbare aankoopmakelaar van Hofstede Makelaardij!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring