Mijn favorieten

Huis kopen of huren: wat is wijsheid?

Heb je onlangs het koophuis van je dromen gezien en kun je bijna niet wachten om een bod te doen? Toch is er misschien nog twijfel. Als starter op de woningmarkt ben je gewend aan de flexibiliteit van je huurcontract en vraag je je af in hoeverre kopen voordeliger is. Op die laatste vraag geven wij het antwoord: het is in verreweg de meeste gevallen véél voordeliger. Hieronder lees je waarom.
 

Je profiteert van een lage hypotheekrente

Je ouders kijken ernaar met gezonde jaloezie; de huidige hypotheekrentes van luttele procenten. Kochten zij pakweg 40 jaar geleden een huis, dan waren rentepercentages van 12% niet ongewoon. Ook jouw kinderen krijgen in de toekomst waarschijnlijk weer te maken met hogere hypotheekrentes. In die context was het kopen van een huis nog nooit voordeliger dan nu.
 

Op dit moment betaal je gemiddeld minder dan 2% hypotheekrente als je de rente voor 10 jaar vastzet. Bij een rentevaste periode van 20 jaar stijg je iets boven de 2% en bij een periode van 30 jaar betaal je gemiddeld zo’n 2,5% rente.
 

Deze extreem gunstige percentages zorgen ervoor dat je maandlasten gedurende de rentevaste periode continu hetzelfde blijven. Dit staat in schril contrast met huren, waarvan de prijzen over de jaren vaak schrikbarend stijgen.
 

Je hypotheek loopt af; de huur stijgt door

Nog een voordeel van kopen ten opzichte van huren: de hypotheek op een koophuis is eindig. Na 30 jaar heb je jouw volledige hypotheekschuld afgelost en is het huis volledig jouw eigendom. In de tussentijd kun je de woning volledig aanpassen naar je eigen wensen en de waarde ervan nog verder vergroten met bijvoorbeeld vernieuwingen of een aanbouw.
 

Na het afbetalen van je hypotheek besteed je het geld heerlijk ergens anders aan. Zet bijvoorbeeld wat extra vermogen weg in je pensioen of ga eindelijk de reizen maken waar je al zolang van droomde.
 

In een huurhuis daarentegen loopt de huur oneindig door. De statistieken laten zien dat huurprijzen jaarlijks met kleine percentages stijgen, die door de jaren heen echter wel flink optellen. Zo is het een reëel scenario dat je over 30 jaar voor dit huurhuis maar liefst twee keer zoveel huur betaalt als nu!
 

Een financieel zekerder toekomst (ook voor je familie)

Niet alleen betaal je voor een huurhuis steeds hogere maandlasten, maar ook gooi je deze in een spreekwoordelijke bodemloze put. Met een koophuis daarentegen bouw je vermogen op, dat helemaal van jou is zodra je de hypotheek volledig hebt afbetaald. Verkoop je de woning? Dan kun je goedkoper gaan wonen (of huren!) en honderdduizenden euro’s op je rekening bijschrijven.
 

Een huis kopen is daarmee een mooi spaarpotje met het oog op de toekomst. Dat geldt ook voor die van je kinderen of andere familie, want in geval van jouw overlijden kunnen de nabestaanden met het uitgekeerde bedrag van de overlijdensrisicoverzekering de hypotheek deels of volledig aflossen. Zo’n verzekering zit standaard gekoppeld aan een hypotheek, maar niet aan een huurcontract.
 

Nog meer redenen nodig om nu een huis te kopen? Lees dan hier verder!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring