Mijn favorieten

Huis kopen: nieuwbouw of bestaande bouw?

Wil jij een huis kopen, maar weet je nog niet of je voor nieuwbouw of bestaande bouw kiest? Die twijfel is best te begrijpen. Beide opties hebben namelijk hun specifieke voordelen en nadelen. In dit artikel zetten we daarom alle voors en tegens van nieuwbouw en bestaande bouw op een rijtje. Zo kun je een goed geïnformeerde keuze maken en je beter oriënteren op je droomhuis.
 

Voordelen en nadelen van nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is in veel gevallen een aantrekkelijke optie. Zo koop je het huis vrij op naam (v.o.n.), krijg je niet te maken met overdrachtsbelasting en zijn kadaster- en notariskosten standaard inbegrepen in de koopsom. Ook kun je bepaalde ruimtes zelf ontwerpen (bijvoorbeeld de tuin of soms de keuken), woon je energiezuinig en bespaar je op onderhoudskosten.
 

Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het aanbouw nieuwbouw is vaak kleiner dan bestaande bouw, je kunt een nieuwbouwhuis niet in het echt bezichtigen en over de koopprijs valt niet te onderhandelen. Ook duurt het vaak lang tot je kunt intrekken, moet je alles vanaf nul inrichten en ben je soms afhankelijk van toewijzing door loting.
 

Voordelen en nadelen van bestaande bouw

Genoeg redenen dus om bestaande bouw te overwegen. Een bestaande woning straalt vaak meer warmte en sfeer uit, net als de buurt. Je hoeft niet alles opnieuw in te richten en kunt in sommige gevallen roerende zaken overnemen van de verkopers. En, voor sommige kopers een groot voordeel: intrekken kan soms al op hele korte termijn na het tekenen van het voorlopig koopcontract.
 

Nadelen aan een bestaand koophuis zijn er ook. De onderhoudstoestand is niet altijd optimaal (laat daarom altijd een bouwkundige keuring uitvoeren), de isolatie is vaak slechter en de onderhoudskosten hoger. Ook krijg je te maken met extra kostenposten voor onder andere de overdrachtsbelasting en de taxatie.
 

Bestaande bouw of nieuwbouwwoning kopen?

Twijfel je nog steeds tussen bestaande bouw of nieuwbouw? Zet dan alle genoemde voors en tegens op een rijtje en bepaal welke aspecten voor jou het meest belangrijk zijn. Wil je bijvoorbeeld heel graag snel verhuizen, dan is een bestaande koopwoning voor jou waarschijnlijk interessanter. Wil je je tuin helemaal zelf inrichten, ga dan liever voor een nieuwbouwwoning.
 

Vind je het moeilijk om je ideale plaatje helder te krijgen en wil je je graag laten inspireren. De ervaren makelaars van Hofstede Makelaardij ondersteunen jou graag bij je zoektocht naar je droomhuis. Neem nu contact op met onze vestiging bij jou in de buurt en ontvang vrijblijvend advies op maat.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring