Mijn favorieten

Energielabel: wat is er veranderd?

Sinds 2015 heeft elke woning van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Dit label stimuleert huiseigenaren om na te denken over de energiezuinigheid van hun woning. Het verbeteren hiervan is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee.
 

Bij verkoop of verhuur moet je het voorlopige energielabel omzetten in een definitief label. Na invoer van een tiental kenmerken op de website https://www.energielabelvoorwoningen.nl/ ontvang je een zogenaamd Vereenvoudigd Energie Label.
 

Verzuim je de aanvraag hiervan als verkoper of verhuurder, dan riskeer je een boete van honderden euro’s. Sinds afgelopen maand is de regelgeving rondom het energielabel echter veranderd. Wij zetten de belangrijkste veranderingen hieronder voor je op een rijtje.
 

Andere regelgeving rondom energielabel

De wetgeving rond het energielabel is veranderd door een uitspraak van de Raad van State op 17 oktober 2018. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het boetebeleid gewijzigd. De veranderingen zijn ingegaan per 3 juli 2019.
 

Regelgeving vóór 3 juli 2019

In de oude situatie had de wetgeving een vrijblijvender karakter en dat leidde in de praktijk nogal eens tot problemen. Bij verkoop van je huis was je verplicht om de kopers tijdens de overdracht bij de notaris een definitief energielabel te overhandigen.
 

Als je dit definitieve label 6 weken na de overdracht nog steeds niet had aangevraagd, ontving je een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom. Je had de optie om het label binnen een termijn alsnog te registreren. Zo niet, dan moest je de dwangsom van maximaal € 405 betalen.
 

Regelgeving na 3 juli 2019

Sinds 3 juli 2019 moet je als verkoper of verhuurder direct een boete betalen als je het definitieve energielabel niet op tijd hebt aangevraagd. Hiermee is het voorwaardelijke karakter van de sanctie verdwenen, hoewel de dwangsom wel is verlaagd naar € 170 (voor particulieren).
 

Conclusie: nu energielabel aanvragen?

Zolang jij je huidige woning niet wilt verkopen of verhuren, heb je genoeg aan een voorlopig energielabel. Speel je echter met de gedachte om je binnen afzienbare tijd te oriënteren op de huizenmarkt, dan adviseren wij je om niet te wachten met de aanvraag van een definitief label.
 

Hiermee voorkom je een boete, want in de hectische periode rondom een verkoop heb je genoeg andere dingen aan je hoofd. Het aanvragen van een label schiet er dan al snel bij in. Hulp nodig bij de aanvraag en/of de verkoop? Onze ervaren makelaars staan je graag bij!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring