Mijn favorieten

Drie redenen om in 2016 een huis te kopen

Denk je erover om een huis te kopen? Dan doe je er goed aan om dit in 2016 nog te doen. Voor het nieuwe jaar gelden er weer nieuwe regels en zijn er een aantal veranderingen die goed merkbaar zijn voor de huizenkoper. Zeker voor starters wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen. In deze blog geven we je drie tips om in 2016 nog een huis te kopen.
 

Historisch lage rente

De hypotheekrente is de afgelopen jaren gedaald naar een historisch dieptepunt. Voor huizenkopers is dit misschien wel een historisch hoogtepunt. De laagste hypotheekrente staat nu op 1,5% met een renteperiode van 10 jaar vast Inmiddels is de rente bij sommige banken met 0,1% gestegen en dit is slechts het begin. De verwachting is dat deze stijgende trend in 2017 door zal zetten. Dit betekent dat je uiteindelijk minder kunt lenen of dat je maandlasten hoger worden.
 

De huizenprijzen stijgen

In 2016 is een stijging van de huizenprijzen goed merkbaar. De verwachting is dat in 2017 deze stijging verder zal doorzetten.. Al is dit wel afhankelijk van de regio waarin je woont. In de Randstad stijgen de prijzen bijvoorbeeld harder dan in het noorden van het land. Als je dus nog voordelig een huis wilt kopen, doe je dat het beste nu nog.
 

Maximale hypotheek wordt lager

In het nieuwe jaar wordt de maximale hypotheek die je kunt verkrijgen verlaagd. Als starter met een enkel inkomen wordt het nog moeilijker om een huis of appartement te kopen. Voor tweeverdieners wordt het daarentegen makkelijker, omdat het tweede inkomen zwaarder gaat meewegen. De maximale hypotheek gaat van 102% naar 101%. Dat betekent in de praktijk dat je eigen spaargeld moet hebben om de kosten koper te betalen, aangezien de koopsom van een woning inclusief de bijkomende kosten vaak op ongeveer 103% zit.

Over Hofstede Makelaardij
Heb je vragen over de blog? Of kunnen we je misschien verder helpen? Vanuit verschillende instanties wordt potentiële kopers en verkopers aangeraden om zich uitgebreid te laten informeren voordat ze belangrijke financiële beslissingen nemen. Zoek je een betrouwbare NVM-woningmakelaar voor de aankoop, verkoop of taxatie van jouw woning? Bij Hofstede ben je in vertrouwde makelaarshanden! Met zes makelaarskantoren in de regio tussen de rivieren, is Hofstede Makelaardij een van de grotere NVM-woningmakelaars van Nederland.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring