Mijn favorieten

Drie meestgebruikte hypotheeksoorten

Als je je eerste huis gaat kopen dan komt er veel op je af. Van huizen bezichtigen tot de definitieve beslissing om je huis te gaan kopen. Op dat moment moet je belangrijke financiële keuzes maken,vandaar dat het goed is  om je te laten informeren. In deze blog bespreken we de daarom drie belangrijkste hypotheekvormen.

In Nederland zijn er twee hypotheekvormen die het meest gekozen worden, namelijk: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Een andere hypotheekvorm is de spaarhypotheek. We zetten de verschillen tussen deze hypotheken voor je op een rij.
 

De annuïteitenhypotheek


De annuïteitenhypotheek staat bekend als één van de klassieke hypotheekvormen in  Nederland. De annuïteitenhypotheek is een vorm waarbij je de hypotheeklening gedurende de looptijd van de hypotheek aflost. Meestal is dit een looptijd van 30 jaar. Het bruto maandbedrag staat vast en is elke maand gelijk. Het nadeel is echter dat de nettolast gedurende de periode stijgt en in de beginfase wordt er verhoudingsgewijs weinig hypotheek afgelost.
 

De lineaire hypotheek


De lineaire hypotheek is in veel opzichten het tegenovergestelde van de annuïteitenhypotheek. De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij er maandelijks een vast bedrag wordt afgelost. Het bedrag wordt bepaald door het leningsbedrag te delen door het aantal periodieke aflossingen. Voordeel is dat de rentelasten laag zijn en vanaf het begin is er een snelle aflossing. Nadeel daarentegen is dat de maandlasten in het begin fors hoger zijn dan bij een annuïteitenhypotheek.
 

Spaarhypotheek


Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd spaart in een kapitaalverzekering. Deze kapitaalverzekering is voor de aflossing van je hypotheek. Voordeel van deze hypotheekvorm is dat je gedurende de looptijd niet hoeft af te lossen. Daarnaast heb je geen last van renteschommelingen, omdat de hypotheekrente en spaarrente aan elkaar gekoppeld zijn. Een groot nadeel is dat dit, als je wilt overstappen op een andere hypotheekvorm, enorm veel kosten met zich meebrengt. Een lage hypotheekrente is nadelig, aangezien de spaarrente dan ook laag is.
 

Welke hypotheek past het beste bij jouw financiële situatie?


Het is lastig te bepalen welke hypotheek het beste bij je past, veel hangt af van je persoonlijke situatie. Laat je daarom van tevoren goed informeren door een hypotheekadviseur. Daarnaast doe je er goed aan om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring