Mijn favorieten

Met welke belastingen krijg je te maken bij aankoop huis?

De aankoop van een huis is een ingrijpende gebeurtenis. Tijdens de aankoop komt er namelijk heel wat op je af en krijg je te maken met veel financiële termen waar je vast wel eens van hebt gehoord, maar waarvan je niet de volledige inhoud kent. In deze blog zetten we een aantal belastingen op een rij dat aan bod komt als je huizeneigenaar wordt of bent.   

Overdrachtsbelasting


Bij de aankoop krijg je te maken met de overdrachtsbelasting. Dit is de belasting die je betaalt voor de overdracht van het huis. Dit bedrag wordt uiteindelijk opgeteld bij de aankoop van je woning. De overdrachtsbelasting is  momenteel 2% van de koopsom. Dus als je een huis koopt van €250.000,- dan betaal je uiteindelijk ongeveer: €260.000,-. Dit is de overdrachtsbelasting plus alle overige kosten van de notaris en woningtaxatie.
 

Onroerendezaakbelasting


Als je eenmaal in het bezit bent van de woning,dan betaal je belasting omdat je eigenaar bent van een woning. Dit is in de vorm van de onroerendezaakbelasting (ozb). Deze belasting betaal je aan je gemeente, die zij vervolgens weer besteden aan voorzieningen in jouw woonplaats. De hoogte van de ozb wordt enerzijds bepaald door de WOZ-waarde van je woning. Dit verschilt per gemeente, maar hoe hoger de waarde, hoe hoger de belasting die je betaald.
 

Gemeentelijke belastingen


Naast de ozb zijn er nog veel meer gemeentelijke heffingen die je gaat betalen. Denk hierbij aan rioolheffing, afvalstoffenheffing, maar ook de waterschapsbelasting. De laatste belasting betaal je aan het waterschap uit de regio waarin je woonachtig bent. De belasting is bedoeld om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen.

Sommige kosten die je maakt voor als je een huis koopt zijn uiteindelijk aftrekbaar. In een eerder blog hebben we beschreven welke kosten aftrekbaar zijn. Lees ons blog hier.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring