Mijn favorieten

Appartement kopen: wat moet ik weten?

Ben jij van plan een appartement te kopen? Afhankelijk van jouw woonwensen kan dat een hele goede beslissing zijn. Wel is de aankoop iets complexer dan die van een woning en dat komt met name door de Vereniging van Eigenaren (VvE). In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over het kopen van een appartement en de verplichtingen die hierbij komen kijken.
 

Vereniging van Eigenaren: onderhoud en service

Als koper van een appartement word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Deze staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, belegt een jaarlijkse vergadering en beschikt over een collectieve opstalverzekering. Ook is de vereniging verantwoordelijk voor onderhoud (gefinancierd vanuit een fonds) en betaal je een maandelijkse bijdrage aan servicekosten.
 

Die servicekosten zijn bedoeld voor gemeenschappelijke uitgaven. Denk aan schoonmaak, verlichting, glazen wassen en vergelijkbare kostenposten. De hoogte van de servicekosten wordt vaak bepaald op basis van de onderhoudsstaat van het appartementencomplex en de aanwezige voorzieningen. Koop je een nieuwer appartement, dan betaal je doorgaans minder servicekosten.
 

Appartement kopen: is er een Meerjarenonderhoudsplan?

Als het goed is zorgt de Vereniging van Eigenaren tevens voor een doordacht Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Het is zaak om hier bij aankoop van een appartement goed op te letten, want hiermee voorkom je nare financiële verrassingen in de toekomst. In dit plan is namelijk vastgelegd hoe het gemeenschappelijk onderhoud is geregeld en wat hiervoor de kosten zijn.
 

Ontbreekt er een duidelijke budgettering voor periodiek onderhoud of is deze zeer onzorgvuldig? Dan kan het zomaar zijn dat je onverwacht hoge onderhoudskosten zelf moet bijleggen. Bij je gemeente kun je nagaan hoe dit voor jouw appartementencomplex is geregeld. Ook kun je voor aankoop een bouwkundige keuring laten uitvoeren.
 

Appartement kopen met een aankoopmakelaar

Een appartement koop je doorgaans in een drukke stedelijke omgeving. Juist daar is de vraag naar appartementen momenteel groter dan het aanbod. Het is dan ook verstandig om bij je zoektocht een gespecialiseerde aankoopmakelaar in te schakelen, die je kan wijzen op vrijkomende pareltjes die nog niet online te vinden zijn.
 

Daarnaast is de hulp van een aankoopmakelaar aan te raden vanwege de juridische bijzonderheden bij het kopen van een appartement. Voorbeelden hiervan zijn de splitsingsakte, het splitsingsreglement en eventueel een huishoudelijk reglement. Wil je zo snel mogelijk jouw droomappartement vinden? Neem dan nu contact met ons op!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring