Mijn favorieten

5 veelvoorkomende blunders bij verkoop van een huis

Technisch gezien is het verkopen van een huis een transactie als alle andere tussen een koper en een verkoper. In de praktijk komt er bij woningverkoop echter veel meer kijken – en dat is wellicht de reden dat er door verkopers zo vaak blunders worden begaan. Dit zijn de 5 meest voorkomende fouten die worden gemaakt bij het verkopen van een huis:
 

De vraagprijs nooit laten zakken

Ongetwijfeld ben jij gehecht aan het huis dat je verkoopt. Je hebt het zelf voor een bepaalde prijs gekocht, hebt je kinderen er misschien zien opgroeien en hebt veel bloed, zweet en tranen in het onderhoud gestopt. Maar dit alles mag geen reden zijn om koste wat kost vast te houden aan je vraagprijs. Staat je woning al meer dan een jaar te koop en zijn er niet eens belangstellenden voor een bezichtiging? Dan is het tijd om je af te vragen of je met de vraagprijs niet te hoog hebt ingezet.
 

Geen actie ondernemen voor bezichtiging

Over de bezichtiging gesproken: de eerste indruk van je huis is allesbepalend voor je kansen op een succesvolle verkoop. Tijdens dit bezoek van potentiële kopers moet alles aan de woning dan ook kloppen. Voel je er weinig voor om dat kozijn met die afgebladderde verf aan de voorkant van je huis opnieuw te schilderen? Dan is dit de eerste indruk die je achterlaat op bezoekers: een woning waarvan het onderhoud te wensen overlaat. Wat denk je dat dit doet voor je verkoopkansen?
 

Het huis nauwelijks of slecht promoten

Je hebt je huis op Funda gezet en nog op enkele andere woningsites. En je hebt iedereen in je kennissenkring verteld dat je jouw woning graag wilt verkopen. En nu? Het is allesbehalve vanzelfsprekend dat je als verkoper overspoeld wordt door aanvragen van geïnteresseerde kopers. Zelfs in de huidige markt met zijn gunstige verkoperscondities. Onthoud: een professionele promotie is bij een verkoop cruciaal. Zonder actieve promotiecampagne krijgen belangstellenden jouw huis nooit onder ogen en zonder professionele foto’s trek je ze niet over de streep. Tijd voor actie dus!
 

Geen onderhandeltechnieken beheersen

Zelfs als je alle bovengenoemde stappen als verkoper succesvol hebt afgerond, kan het nog misgaan in de laatste fase – tijdens de onderhandelingen. Als onderhandelaar kun je tijdens het onderhandelen twee extreme posities innemen. Enerzijds is er de onderhandelaar die zijn kaarten toont en zich daarmee in de vingers snijdt. En anderzijds is daar de onderhandelaar die te hoog van de toren blaast en daarmee de wederpartij afschrikt. Goed onderhandelen is een vak en het vinden van de gulden middenweg is onontbeerlijk om uiteindelijk tot een succesvolle deal te komen.
 

De kennis van een makelaar niet benutten

De juiste vraagprijs bepalen, een woning voorbereiden op bezichtigingen, het huis promoten en het toepassen van onderhandelingstechnieken– goh, ze zouden er een vak van moeten maken! En laat dit eeuwenoude beroep nu toevallig al bestaan. Makelaars beheersen namelijk alle bovengenoemde disciplines en vergroten de kans op een snelle verkoop daarmee aanzienlijk.

Wil jij je huis ook verkopen? Voorkom dan de bovengenoemde blunders en laat je bijstaan door een ervaren makelaar van Hofstede Makelaardij. Neem direct vrijblijvend contact op met onze vestiging bij jou in de buurt.
 
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring