Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Nieuw
Lekdijk 84 in Tienhoven 4235 VN

Lekdijk 84

4235 VN Tienhoven
Prijs op aanvraag

Omschrijving

"STOER VAN BUITEN, WARM VAN BINNEN"

Landgoed Slot Herlaer: NSW landgoed aan de Rivier

De Lek trekt al eeuwenlang een uniek spoor door het polderland. Niet alleen geflankeerd door uiterwaarden en dijken, maar de rivier diende ook als basis voor transport en als trefpunt van de handel. Geen wonder dat je in dit prachtige natuurlint de mooiste dorpen en steden vindt. Ook de...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1931 Woonoppervlakte 831 m² Aantal kamers 13
Lees meer

Verkopende makelaar

Gerco den Oudsten

Gerco den Oudsten

Stuur een email 0183-359940

Omschrijving

"STOER VAN BUITEN, WARM VAN BINNEN"

Landgoed Slot Herlaer: NSW landgoed aan de Rivier

De Lek trekt al eeuwenlang een uniek spoor door het polderland. Niet alleen geflankeerd door uiterwaarden en dijken, maar de rivier diende ook als basis voor transport en als trefpunt van de handel. Geen wonder dat je in dit prachtige natuurlint de mooiste dorpen en steden vindt. Ook de adel liet zich hier graag gelden en betrokken aan de oevers een heerlijkheid met daarop veelal een prachtig kasteel of buitenhuis. Zo ontstond tussen het monumentenstadje Ameide en het kerkdorpje Tienhoven ook een heerlijkheid: Slot Herlaer. Dirk Herlaer was de eerste die zich daadwerkelijk in Ameide op het huis vestigde (1277). Zijn naam en daarmee de naam van het landgoed is tot de dag van vandaag gehandhaafd.
Een kasteel of slot vindt men niet meer op dit huidige NSW landgoed. Wel die heerlijke woonplek, wat maakte dat de welgestelde dames en heren hier graag verbleven. Een landgoed met de allure van een landschapspark. De grootte van het terrein is al meer dan indrukwekkend, en de oneindige variatie in vegetatie versterkt dit beeld nog eens. Het ligt pal tegen de Lekdijk in een onbedorven setting. Vanaf de dijk staan er imposante platanen naast een oude toegangspoort, eiken mastodonten in het veld en diverse beuken achter op het landgoed. De geordende boomgaarden en een ruige griend verbinden het landgoed met het rivierenlandschap. Draai van de dijk en ga door de monumentale poort (het enige wat nog is overbleven van het vroeger gebouwde herenhuis (Huys Herlaer) in Lodewijk XIV-stijl). Met het betreden van deze toegangspoort kom je letterlijk in een andere wereld, weg van het drukke leven. Hier gelden andere normen, die van rust en privacy. Het huidige herenhuis is nadrukkelijk aanwezig. Het is een markant gebouw met een robuuste uitstraling en zeker zo interessant zijn de bijgebouwen. Zeg maar gerust gebouwen, want qua omvang steken ze een regulier woonhuis makkelijk naar de kroon. De één heeft plaats voor 4 auto’s en diverse andere voertuigen, de ander is meer dan een gastenverblijf. Recent (2015) verrees hier een echt verblijf met een groot overkapt buitenterras, een buitenhaard en een droomkeuken onder een hoge kap; de plek om al vroeg in het jaar neer te strijken. Het bijgebouw staat midden in het park met zichtlijnen naar alle kanten. Verderop liggen tussen de boomgaarden op het terrein nog diverse bedrijfsgebouwen ten behoeve van de professionele exploitatie van de fruitbomen.

Het herenhuis is een verhaal op zich. Vijf families schrijven 1000 jaar geschiedenis en de opstallen zijn diverse malen opnieuw gebouwd. Het huidige landhuis is pas in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd. Een stoer huis van buiten, een elegante en warme woning van binnen. Ruim 10 jaar geleden is het gebouw ingrijpend gerenoveerd, met behoud van de details en respect voor de oorspronkelijke opzet.

Hoewel de voordeur met bronzen voorplaat de officiële entree tot de bel-etage van de woning is, zal het niemand verbazen dat tegenwoordig veelal de oude dienstingang gebruikt wordt. Het intieme van de keuken speelt een mooi spel met de grandeur van de kamers aan de tuinzijde van het huis. Het is beter om te spreken van woonvertrekken, dat doet meer recht. De symmetrische plaatsing van deze kamers en-suite benadrukken heel subtiel de klasse van het huis. De schuifdeuren met glas-in-lood, kunstig verwerkt in kastenwanden, geleden deze woonvleugel in de eetkamer, tussenkamer en herenkamer. De hoge kwaliteit van afwerking is wat je van een dergelijk huis mag verwachten. Een prachtige combinatie van grandeur in combinatie met het gebruik van sfeervolle kleuren en elementen. De eetkamer grenst aan de serre met panoramisch uitzicht over de tuinen. Het deels overdekte buitenterras maakt de woonbeleving aan de tuinzijde helemaal compleet. Wat is een landhuis zonder imposante werkkamer? Die vinden we aan de voorzijde naast de hal. Mocht je dan een keer opkijken vanachter het beeldscherm, dan ontvouwt zich een heerlijk zicht op de monumentale poort en de fruitbomen tegen de dijk. De originele jaren-dertig trap voert naar de verdieping. Zoals het een landhuis betaamt ook hier een surplus aan kamers, badkamers en buitenbalkons. Tot slot is er nog een immense zolder en een souterrain voorzien van onder andere een royale bijkeuken, fitnessruimte, tv-ruimte en diverse mogelijkheden voor opslag.

Dit alles in een bijna onberispelijke staat van onderhoud. Dat geldt uiteraard ook voor de tuinen, boomgaarden, grienden en recent geplaatste bijgebouwen. Hierin herken je de hand van een landheer, die de zorg voor zijn residentie met kapitalen heeft geschreven. Een droomlocatie voor wie die kwaliteiten zoekt en herkent.

INDELING:
Souterrain:
Entree met trap aan zijkant van het pand; hal; toiletgroep; berging; royale bijkeuken met trapopgang naar bel-etage; fitnessruimte (85 m²); T.V.-ruimte; magazijn.
 
Bel-etage:
Royale hal met toiletruimte en bordestrap naar 1e verdieping; werkkamer aan voorzijde; keukenruimte met inbouwunit in strakke landelijke stijl; zijportaal met vaste kastruimte en meterkast; vanuit de hal is via dubbele deur de woonkamer en-suite bereikbaar: in het midden de woonkamer, aan linkerzijde de herenkamer met schouw en openslaande deuren naar de veranda, aan rechterzijde de eetkamer, welke in verbinding staat met de keuken en de serre; de 3 woonkamervertrekken meten samen 115 m².
 
1e verdieping:
Royale hal met toiletruimte en bordestrap; master bedroom met royale dressing, openslaande deuren naar terras en doorgang naar badkamer; badkamer 1 voorzien inloopdouche, toilet, dubbele wastafel en whirlpool ligbad; slaapkamer in het midden met vaste kast; slaapkamer aan rechterzijde met openslaande deuren naar 2e terras; 2e badkamer voorzien van dubbele wastafel en whirlpool ligbad; waskamer met vaste kastruimte; kledingkamer en diverse vaste kastruimten.
 
2e verdieping:
Royale open ruimte met 4,5 meter hoogte tot de nok en diverse dakkapellen. Grote slaapkamer met uitzicht op de rivier en vaste kastruimte; 3e badkamer voorzien van inloopdouche, toilet en wastafel; logeerkamer; diverse berging.

INFORMATIE OVER DE AANWEZIGE BIJGEBOUWEN:
Koetshuis:
•          Bouwjaar 2015
•          Begane grond: 123 m²
•          1e verdieping: 83 m²
•          Bruto inhoud: 763 m³
•          Volledig geïsoleerd en onderheid
•          Plaats voor 4 auto’s en een extra stalling aan achterzijde voor andere voortuigen
 
Orangerie:
•          Bouwjaar 2015
•          Keuken met luxe keukenunit: 43 m²
•          Buitenkamer/gastenverblijf, inclusief toilet- en doucheruimte 43 m²
•          Veranda met haard: circa 50 m²
•          Volledig geïsoleerd en onderheid
 
Fruitschuur:
•          Circa 400 m²
•          Bevat vermoedelijk asbesthoudend materiaal
 
Veestal:
•          Circa 130 m²

BOUWWIJZE:
Zware betonnen fundering met betonnen souterrainvloer. In spouw gemetselde gevels, waarbij het binnenspouwblad steens dikte heeft het buitenspouwblad halfsteens dikte, gevoegd middels een snijvoeg. Houten verdiepingsvloer met deels stalen constructie. Zadeldak met nieuwe keramische dakpannen, type tuile du nord. Qua isolatie is het pand compleet voorzien van isolerende beglazing, geïsoleerde verdiepingsvloeren en een geïsoleerd dak.
 
TECHNISCHE VOORZIENINGEN:
•          Het woongebouw wordt verwarmd middels 2 C.V.-ketels met bouwjaar 2014;
•          De orangerie is voorzien van zelfstandige C.V.-ketel;
•          Het woongebouw is voorzien van alarmsysteem en bliksemafleiding;
•          Ter plaatse van plavuizen vloeren is in de woning vloerverwarming toegepast.
•          Airconditioning in alle slaapkamers;

BOUWRECHT:
Voor de bouw van een dienstwoning is een bouwrecht aanwezig. Rond 2015 is de voormalige dienstwoning gesloopt (aan de zuidzijde van het perceel), echter is de sloop vergund met behoud van bouwrecht.

STATUS LANDGOED:
Slot Herlaer kent de status van NSW-landgoed. NSW staat voor Natuurschoonwet. De belastingdienst kent – op voorwaarden – diverse fiscale voordelen toe, o.a.:
• Bij aankoop is de onroerende zaak vrijgesteld van overdrachtsbelasting;
• Vrijgesteld van schenk- en erfbelasting
• De grond is vrijgesteld van OZB;
• De woning wordt lager gewaardeerd voor de OZB;
• De grond is van box 3 heffing (1,2% vermogensrendementsheffing);

ERFPACHT:
Circa 3 hectare van het totale perceel is uitgegeven in erfpacht. Dit betreft de fruitboomgaarden. Deze worden gepacht door de naastgelegen fruitboer, reeds sinds 1984. De erfpachter draagt zorg voor het onderhoud van de boomgaarden en heeft uiteraard recht op de volledige opbrengst van de oogst. De ervaringen en contacten met de fruitboer zijn goed. De jaarlijkse pachtvergoeding bedraagt circa € 6.000,- per jaar.
Overdracht Status Beschikbaar Prijs op aanvraag Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning landgoed Type woning vrijstaande woning Kwaliteit woning Luxe Subtype woning Niet-repeterend permanent Bouwjaar 1931 Bouwjaar toelichting gerenoveerd in 2006-2007 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 831 m² Perceeloppervlakte 62287 m² Inhoud 3098 m³ Aantal kamers 13 Aantal slaapkamers 5 Aantal woonlagen 3 woonlagen en een kelder Energie Verwarming C.V.-Ketel, Vloerverwarming gedeeltelijk Bouwjaar C.V.-Ketel 2014 Warmwater C.V.-Ketel Isolatie Dakisolatie, Vloerisolatie, Dubbel glas Combiketel Ja Brandstof Gas Eigendom Eigendom Buitenruimte Tuin tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Kwaliteit tuin fraai aangelegd Bergruimte Schuur / Berging vrijstaand steen Parkeergelegenheid Garage Vrijstaand steen, voor 4 auto(s). Voorzieningen Met vliering Isolatie Volledig geïsoleerd Toelichting inclusief bootstalling van 29 m² Parkeeroppervlakte 90 m² (600 bij 1500) Totaal aantal 1 Dak Soort dak zadeldak Toelichting keramische pannen, type tuile du nord Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden monumentaal pand Onderhoud binnen Uitstekend Onderhoud buiten Uitstekend Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Mechanische ventilatie Ja Alarminstallatie Ja Zonwering Ja Airconditioning Ja Rookkanaal Ja Kadastrale gegevens Gemeente Tienhoven Sectie A Perceelnummer 641 Oppervlakte 95 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Tienhoven Sectie A Perceelnummer 642 Oppervlakte 29757 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Tienhoven Sectie A Perceelnummer 643 Oppervlakte 9365 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Tienhoven Sectie A Perceelnummer 312 Oppervlakte 22850 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Tienhoven Sectie A Perceelnummer 313 Oppervlakte 220 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Lekdijk 84, 4235 VN Tienhoven

Doorsturen

Gebruik het onderstaande formulier om deze woning door te sturen.
Uw gegevens
Gegevens ontvanger
Opmerkingen

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Doorsturen

Deze woning wordt doorgestuurd naar de door u opgegeven gegevens.