Mijn favorieten

Hoe koop ik zonder stress een huis?

Een huis kopen is erg leuk, maar toch ervaart niet iedereen dat zo. Tijdens een spannende huizenjacht voert stress soms de boventoon. Ook heeft een hypotheek een grote financiële impact, wat het doorhakken van knopen tijdens de oriëntatiefase bemoeilijkt. Hieronder geven we tips om keuzestress te voorkomen en de zoektocht vooral leuk te houden!
 

Huis kopen: op gevoel of verstand?

Bij een huis kopen schommel je vaak heen en weer tussen je gevoel en verstand. Je gevoel neigt naar die dure en historische plattelandswoning die je nog wel zelf moet opknappen, terwijl je verstand de voorkeur geeft aan het goedkopere rijtjeshuis waar je zo kunt intrekken. Zeker als je aan het begin van de zoektocht nog niet precies weet wat je wilt, is dit een mogelijke valkuil.
 

Je kunt de keuze makkelijker maken en jezelf een hoop stress besparen door voorafgaand aan de oriëntatiefase duidelijke criteria op te stellen. Richt je bijvoorbeeld op een specifieke prijsklasse, wijk, onderhoudsstaat en/of bouwstijl. Dit beperkt je keuze en zorgt ervoor dat je minder snel geschikte kandidaatwoningen vindt. Maar áls je er eentje vindt, is het ook een voltreffer!
 

Een goede voorbereiding voorkomt spijt

Helaas krijgen sommige mensen spijt van de aankoop van een huis. Vaak is dit te wijten aan een slechte voorbereiding, waardoor het gevoel het tijdelijk won van het verstand. Zeker in oververhitte huizenregio’s als Amsterdam kan een heftige concurrentiestrijd je meeslepen in een biedoorlog waardoor je geneigd bent snel te kopen. Maar een huis is geen geschikte impulsaankoop.
 

Een goede voorbereiding voorkomt een hoop ellende. Definieer zo duidelijk mogelijk wat je zoekt in een woning en laat je tijdens een biedoorlog niet verleiden om je budget op te rekken. Ook helpt het om voorafgaand aan het bod te onderzoeken wat de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de buurt was. Zo weet je zeker dat je nooit veel teveel betaalt.
 

Halsoverkop een huis kopen is niet leuk

De charme van een huis kopen schuilt hem onder meer in de oriëntatiefase. Het afspeuren van de huizenmarkt naar dat ene pareltje bezorgt je veel voorpret en laat je dromen van wat er mogelijk is. Daarom wil je altijd te tijd nemen voor het zoeken en kopen van een woning. Kopers noemen een grote tijdsdruk namelijk als belangrijkste stressfactor bij het kopen van een huis.
 

Stress zorgt ervoor dat je in paniek kunt raken en andere keuzes maakt dan je in ontspannen toestand had gedaan. Liever neem je daarom de tijd om een huis te kopen, zelfs als dat betekent dat je de biedoorlog verliest voor die ene woning die je op het oog had. Heb vertrouwen in een goede afloop en je zult zien dat er altijd nog iets beters op je pad komt!
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring