Mijn favorieten

Hoe moet ik mijn huis opleveren bij verkoop?

Heb je jouw huis succesvol verkocht en begin je aan een nieuw hoofdstuk in je leven? Je kunt ongetwijfeld niet wachten! Maar eerst moet je de huidige woning nog opleveren aan de kopers. Dat doe je het liefst op een nette manier, zodat je zeker weet dat er geen conflict ontstaat met de volgende bewoners. Hieronder lees je hoe jij je huis bij verkoop moet opleveren:
 

Je koophuis bezemschoon opleveren

Een sleutelwoord bij het netjes achterlaten van je huis is een ‘bezemschone’ oplevering. Dat betekent dat je de woning op zijn minst zo achterlaat zoals je hem zelf als koper zou willen aantreffen. Je bezemt alle vloeren, maakt kozijnen, vensterbanken en ventilatieroosters stofvrij, en zorgt voor lege afvoerputjes in de douchecabine, wastafels en toilet.
 

Maar daar blijft het niet bij. Bezemschoon opleveren betekent namelijk ook dat je de poetsdoek uit de kast kunt halen. Keukenkastjes, inbouwapparatuur en sanitair moeten schoon en vetvrij zijn. Verwijder daarnaast ook resterende vuiligheid, vet en lalkaanslag. Vergeet tot slot niet afvalcontainers te legen en stickers en lijmresten van deuren te verwijderen.
 

Gaten vullen voor de eindinspectie

Heb je aan bovenstaande criteria voldaan, dan ben je al een heel eind op weg. Maar er zijn nog meer zaken waar je voor de oplevering op moet letten. Zeker als je lange tijd in een huis hebt gewoond, hangen er ongetwijfeld veel zaken aan de muur. Denk alleen al aan een televisie, foto’s en schilderijen. Na het inpakken en verhuizen hiervan blijven de spijkertjes, gaten en pluggen over.
 

Probeer deze zo goed en kwaad als het gaat zoveel mogelijk weg te halen, want de nieuwe bewoners zitten hier waarschijnlijk niet op te wachten. Dicht ook zeker de achterblijvende gaten; dat doe je snel en makkelijk met muurvuller en een paar plamuurmessen. Maak gebruik van een checklist, zodat je zeker weet dat je geen ruimte in je huis vergeet.
 

Sleuteloverdracht: waar op letten?

Is het huis bezemschoon en nagenoeg in dezelfde staat als waarin je het zelf kocht? Dan is het tijd voor de sleuteloverdracht. Zorg eerst dat gas en elektra goed zijn afgesloten, bevestig kroonsteentjes op de uiteinden van de elektriciteitsleiding en dop ook de waterleidingen af. Maak foto’s van de meterstanden én van de ruimtes in je oude woning; ooit kun je deze op je gemak nog eens bekijken!
 

Een laatste tip: zorg dat je bij de sleuteloverdracht alle sleutels meeneemt die van het huis in omloop zijn. Hebben je buren of familieleden bijvoorbeeld een extra sleutelset voor als jij zelf op vakantie bent? Vergeet deze dan zeker niet op te halen. Zo kunnen de nieuwe bewoners met een veilig gevoel intrekken in hun nieuwe woning en heb jij de oplevering netjes afgerond.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring